Farklı yeme bozukluğu tanılarına sahip bireylerin elektroensefalografi sinyallerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective examination of electroencephalography signals of individuals with different eating disorder diagnoses
  1. Tez No: 759638
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE BALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Elektroensefalografi (EEG), Depresyon, Eating Disorders, Electroencephalography (EEG), Depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç anoreksiya nervoza (AN) ve bulimia nervoza (BN) tanılı bireylerin elektroensefalografi (EEG) verileri ve mevcut psikolojik durumları arasındaki farkın varlığını araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırmada kullanılan veriler Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Beyin Hastanesi'ne başvuran yeme bozukluğu tanılı 18 yaş ve altındaki bireylerden elde edilmiştir. Çalışmada AN (n=15) ve BN (n=15) olacak şekilde iki farklı tanı grubu yer almıştır. Tanı almış bireylerin demografik bilgileri, ikincil tanı durumları, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Yeme Tutumu Testi-40 (YTT-40) skorları ve EEG görüntüleri kullanılarak yeme bozuklukları arasındaki farklar araştırılmıştır. AN ve BN tanılı bireyler arasındaki nörolojik farkların karşılaştırılması retrospektif olarak yapılmıştır. Bulgular: Nöropsikolojik test sonuçlarına bakıldığında BDÖ skorları arasındaki fark iki tanı grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ancak BAÖ ve YTT-40 skorları arasında anlamlı fark görülmemektedir. EEG verilerine bakıldığında ise delta, teta, alfa ve beta frekans bantlarındaki değerler iki tanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunurken gama frekans bandındaki değerlerde herhangi bir fark görülmemiştir. Sonuç: AN ve BN tanılı bireylerin EEG verileri arasında farklılıklar olduğunu ve bu durumun davranışsal olarak tanılar arası değişikliklere neden olabileceğini görmekteyiz. Mevcut tanının yanı sıra farklı psikiyatrik hastalıklarla olan komorbiditenin varlığı da bu durumun oluşmasına neden olabilmektedir. Davranış ve algıda ciddi bozulmaların görüldüğü hastalıklardan olan AN ve BN için elde edilen bu bilgiler, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin şekillenmesinde uzmanlara fikir verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the difference between electroencephalography (EEG) data and current psychological status of individuals diagnosed with anorexia nervosa (AN) and bulimia nervosa (BN). Methods: The data used in the study were obtained from individuals aged 18 years and younger with eating disorders who applied to Üsküdar University NP Istanbul Brain Hospital. The study included two different diagnosis groups as AN (n=15) and BN (n=15). Demographic information, secondary diagnosis status, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Eating Attitude Test-40 (EAT-40) scores and EEG data were used to investigate the differences between eating disorders. Comparison of neurological differences between individuals diagnosed with AN and BN was performed retrospectively. Results: When the neuropsychological test results were examined, the difference between the BDI scores was found to be statistically significant between the two diagnostic groups. However, there was no significant difference between the BAI and YTT-40 scores. When the EEG data were analysed, the values in the delta, theta, alpha and beta frequency bands were found to be statistically significant between the two diagnoses, while no difference was observed in the gamma frequency band. Conclusion: We observe that there are differences between the EEG data of individuals diagnosed with AN and BN and this may cause behavioural changes between the diagnoses. In addition to the current diagnosis, comorbidity with different psychiatric diseases may cause this situation. This information obtained for AN and BN, which are diseases in which serious impairments in behaviour and perception are seen, can give experts an idea in planning the treatment and rehabilitation processes.