The changes in the language of cinema within the context of Netflix
Netflix bağlamında sinema dilindeki değişiklikler
- Tez No: 759701
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: yakın plan çekimler, dijital platformlar, çekim ölçekleri, video on demand servis, netflix
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sinema sanatını tiyatrodan ayıran en önemli sinematografik araçlardan biri olan yakın plan çekimler, dijital platformların küçük ekranlarında izlenebilmesiyle birlikte; seyirciyle karakter arasındaki yakınlığı korumak adına artıyor olabilir mi? Sinema perdesinde sıklıkla kullanıldığında izleyiciler tarafından rahatsız edici bulunabilecek bu yakın plan çekimler eğer bu bağlamda artıyorsa, bu yakın plan çekimlerin yönetmenlerin sinematografik tercihlerinden ziyade sektörün taleplerini karşılamak için kullanıldığı düşünülebilir. Bu da sinema sanatında kullanılan yakın plan çekimlerin gerçek sinematografik amaçlarını sorgulamamıza neden olabilir. Bu sorgulamaları ortaya çıkarabilmek amacıyla 2020 yılında Netflix'te en çok izlenen 10 film ile Hollywood'da en çok hasılat yapan 10 filmi, kullanılan yakın çekim türlerine göre nicel araştırma yöntemiyle karşılaştırıldı. Öncelikle bu yakın plan çekimlerin dijital platformlar için yapılan filmlerde, büyük ekran için yapılan filmlere göre gerçekten artıp artmadığı ortaya çıkarıldı. Bunun sonucunda da sinema sanatında ne gibi değişimlere yol açıldığı ve açılacağı tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Close-up shots, which are one of the most important cinematographic tools that separate the art of cinema from the theater, can be watched on small screens of digital platforms; Could it be increasing in order to maintain the intimacy between the audience and the character? If these close-up shots, which can be found disturbing by the audience when used frequently on the big screen, are increasing in this context, it can be thought that these close-up shots are used to meet the demands of the industry rather than the cinematographic choices of the directors. And this may cause us to question the real cinematographic purposes of the close-up shots used in the art of cinema. In order to reveal these questions, we compared the 10 most watched films on Netflix and the 10 highest grossing films in Hollywood in 2020, according to the types of close-up shots used, using the quantitative research method. First of all, we found out whether these close-up shots really increase in movies made for digital platforms compared to movies made for the big screen. We also discussed what kind of changes this situation has caused and will lead to in the art of cinema. keywords: close-up shot, digital platforms, shot scales, video on demand service, netflix