Design and implementation of multimedia database applications
Çoklu ortam veri tabanı uygulamalarının tasarımı ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 75973
  2. Yazar: RAMAZAN SAVAŞ AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortam Veri Tabanları, Nesne- Yönelimli Veri Modeli, EXIFO2, FOOD, Bulanıklık, Belirsizlik iv, Multimedia Databases, Object-Oriented Data Model, EXIFO2, FOOD, Fuzziness, Uncertainty in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz ÇOKLU ORTAM VERİ TABANI UYGULAMALARININ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Aygün, Ramazan Savaş Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı Temmuz 1998, 133 sayfa Bu tezdeki çalışma üç safhadan oluşmaktadır, ilk safhada, öncelikle çoklu ortam veri ta banı uygulamaları için ExIF02 modeli üzerine kurulu bir kavramsal model sunulmuştur. EXIFO2 modeli hem karmaşık yapıdaki nesneleri ve hem de bulanık ve belirsiz nesneleri de destekleyebilmektedir, ikinci safhada, kavramsal model çoklu ortam nesnelerinin saklanabilmesi ve kullanılabilmesi için bulanık nesne-yönelimli veri (FOOD) modeline çevrilmiştir. Bu çevirmede kavramsal seviyede verilen bilginin çoğunun korunmasına dikkat edilmiştir. FOOD'un mantıksal model olarak seçilmesinin nedeni hem nesne- yönelimli hem de bulanık ve belirsiz kavramları destekleyebilmesidir. Üçüncü safhada, sorgulamaları ve erişimleri gerçekleştirmek için çoklu ortam veri tabam uygulaması olarak futbol maçının bulunduğu videolar uygulaması seçilmiştir. Bu uygulama bu lanık ve kesin değerler için sorgulama ve erişimi mümkün kılmaktadır. Gerçekleştirim iki alt programdan oluşmaktadır, ilk program EXIFO2 şemalarının çizilmesini ve FOOD koduna çevrilmesini sağlamaktadır, ikinci program ise futbol maçlarının bulunduğu görüntülerde sorgulama ve veri tanımlamasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF MULTIMEDIA DATABASE APPLICATIONS Aygün, Ramazan Savaş MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı July 1998, 133 pages The work done in this thesis is composed of three phases. In the first phase, we firstly present a conceptual data model for multimedia database applications based on ExIF02 model. The EXIFO2 data model is chosen as the conceptual model since it handles both complex objects along with their uncertain and imprecise properties. In the second phase, the conceptual model is mapped to a logical model, the fuzzy object oriented data (FOOD) model, for storing and manipulating the multimedia objects. This mapping is done in a way that it preserves most of the information represented at the conceptual level. FOOD is chosen as the logical model since it can support object-oriented notions and uncertain, fuzzy concepts. In the third phase, a multimedia database application, videos of football matches, is selected to perform queries and retrieval. This application enables querying and retrieval for fuzzy and crisp values. The implementation consists of two subprograms. The first one provides drawing of EXIFO2 schemas and maps the schema to FOOD code automatically. The second one enables querying and data definition on the videos of football matches.