Duygu yönetiminin çalışanlar açısından sonuçları: Bir alan çalışması
Results of emotion management for employees: A field study
  1. Tez No: 759733
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZBAĞIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Yönetimi, Stres Yönetimi, İletişim Becerisi, İş Tatmini, Performans, Emotion Management, Stress Management, Communication Skills, Job Satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada duygu yönetimi (duyguları sözel olarak ifade edebilme, duyguları tanıyabilme ve kabul, duyguları olduğu gibi gösterme, olumsuz ve bedensel tepkileri kontrol edebilme, başa çıkma, öfke yönetimi) iletişim becerisi (sosyal davranış yeterliliği, iletişimde bireysel yönler, empati yeterliliği, uyum yeterliliği, duyarlılık yeterliliği, iletişime teşvik yeterliliği,insan ilişkileri, dinlenme yeterliliği), iş tatmini (içsel iş tatmini, dışsal iş tatmini), stres yönetimi ve performans konuları ele alınmıştır. Araştırmanın amacı duygu yönetiminin iletişim becerileri, stres yönetimi, performans ve iş tatmini üzerine etkisini test etmektir. Ayrıca iletişim becerisinin, stres yönetiminin iş tatmini ve performans üzerine etkisini incelemektir. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak ise anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kahramanmaraş il merkezindeki belediyelerde görevli 350 masabaşı çalışan oluşturmuştur. Araştırmanın verileri SPSS 25.0 programında güvenirlik analizi, frekans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analiziyle test edilmiştir. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde; duygu yönetiminin iletişim becerisi ve iş tatminini etkilediği ancak stres yönetimini ve performansı etkilemediği görülmüştür. İletişim becerisi ve stres yönetiminin performansı ve iş tatminini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Duyguları tanıyabilme ve kabulün iletişimde bireysel yönleri ve dışsal iş tatminini; duyguları olduğu gibi göstermenin insan ilişkilerini; duyguları olduğu gibi göstermenin, öfke yönetiminin içsel iş tatmini, dışsal iş tatmini ve performansı; iletişime teşvik yeterliliğinin performansı, içsel iş tatminini, dışsal iş tatminini pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Duyguları olduğu gibi göstermenin stres yönetimini; duyguları sözel olarak ifade edebilmenin dışsal iş tatminini ve performansı; olumsuz ve bedensel tepkileri kontrol edebilmenin dışsal iş tatminini ve performansı; iletişimde bireysel yönlerin, stres yönetiminin performansı, içsel iş tatminini, dışsal iş tatminini negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Duygu yönetimi boyutlarının davranış yeterliliğini, empati yeterliliğini, uyum yeterliliğini, duyarlılık yeterliliğini, iletişime teşvik yeterliliğini ve dinlenme yeterliliğini etkilemediği belirlenmiştir. Duyguları sözel olarak ifade edebilmenin, olumsuz ve bedensel tepkileri kontrol edebilmenin, öfke yönetiminin, başa çıkmanın iletişimde bireysel yönleri ve insan ilişkilerini; duyguları tanıyabilme ve kabulün insan ilişkileri ve stres yönetimini; duyguları sözel olarak ifade edebilmenin, olumsuz ve bedensel tepkileri kontrol edebilmenin, başa çıkmanın stres yönetimini ve içsel iş tatminini; duyguları olduğu gibi göstermenin, iletişimde bireysel yönleri; öfke yönetiminin stres yönetimini; duyguları tanıyabilme ve kabulün içsel iş tatminini ve performansı; başa çıkmanın dışsal iş tatminini, performansı; sosyal davranış yeterliliğinin, empati yeterliliğinin, uyum yeterliliğinin, duyarlılık yeterliliğinin, insan ilişkileri ve dinlenme yeterliliğinin içsel iş tatminini, dışsal iş tatminini ve performansı etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, emotion management (expressing emotions verbally, recognizing and accepting emotions, showing emotions as they are, controlling negative and bodily reactions, coping, anger management) communication skills (social behavior competence, individual aspects in communication, empathy competence, adaptability competence). , sensitivity competence, communication incentive competence, human relations, relaxation competence), job satisfaction (internal job satisfaction, external job satisfaction), stress management and performance. The aim of the research is to test the effect of emotion management on communication skills, stress management, performance and job satisfaction. It is also to examine the effect of communication skills and stress management on job satisfaction and performance. In this study, quantitative research method was used. A questionnaire form was used as a data collection tool. The sample of the study consisted of 350 desk employees working in municipalities in Kahramanmaraş city center. The data of the research were tested with reliability analysis, frequency analysis, correlation analysis and regression analysis in SPSS 25.0 program. When the results of the research are examined; It has been observed that emotion management affects communication skills and job satisfaction, but does not affect stress management and performance. It has been concluded that communication skills and stress management do not affect performance and job satisfaction. Recognition and acceptance of emotions, individual aspects of communication and external job satisfaction; human relations of showing emotions as they are; showing emotions as they are, anger management internal job satisfaction, external job satisfaction and performance; It has been seen that communication incentive competence has a positive effect on performance, internal job satisfaction and external job satisfaction. Stress management of showing emotions as they are; external job satisfaction and performance of verbally expressing emotions; external job satisfaction and performance of being able to control negative and bodily reactions; It has been determined that individual aspects in communication negatively affect the performance of stress management, internal job satisfaction and external job satisfaction. It was determined that emotion management dimensions did not affect behavioral competence, empathy competence, adaptive competence, sensitivity competence, communication incentive competence and resting competence. Expressing emotions verbally, controlling negative and bodily reactions, anger management, individual aspects of coping in communication and human relations; recognizing and accepting emotions, human relations and stress management; expressing emotions verbally, controlling negative and bodily reactions, coping, stress management and internal job satisfaction; individual aspects of showing emotions as they are in communication; anger management stress management; ability to recognize and accept emotions, internal job satisfaction and performance; external job satisfaction, performance of coping; It has been observed that social behavior competence, empathy competence, adaptability competence, sensitivity competence, human relations and relaxation competence do not affect internal job satisfaction, external job satisfaction and performance.