الأوجه البلاغية في سورة الأنبياء
Enbiya Suresi'nin retorik yönleri / The rhetorical faces in Surat al-Anbiya
  1. Tez No: 759814
  2. Yazar: ABDULHAY NAJIB BADWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Kur'an, Enbiya Suresi, Belagat Çeşitleri, Arabic, the Qur'an, Surat Al -Anbiya, Rhetorical aspects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Enbiya Suresi'ni belagat yönünden değerlendirmek amacıyla; içerdiği belagat yöntemlerini, hitâbî imgeleri, mana ile lafızların güzelliği ve dinleyicinin kalbine ulaşması için anlamın estetiğini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, imgeler ve belagat incelikleri açısından zengin bir sûreye ışık tutması bakımından oldukça önemlidir. Zira surede, belagat inceliklerinden hâli/yoksun bir cümle ya da ayet neredeyse bulunmadığı gibi; Arapları, anlam bakımından açık, güzel ve kesin olan terkiplerin benzerlerini getirmek hususunda aciz bırakmıştır. Ayrıca bu sure Allah'ın; ona dua eden ve dualarına cevap verdiği peygamberlerin durumlarını zikrederken uyguladığı eğitim metodunu içermektedir. Bu çalışmada âyetin, belâgî imgeleri tespit edilip analiz edilerek içerdiği belagat sanatlarının açıklığa kavuşturulması analitik betimleyici metotla incelendi. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı belagat tanımı ve i'câzü'l-Kur'ân yer almaktadır. Birinci bölümde sûredeki beyân ilmi; teşbih, istiâre, kinâye ve mecaz açısından ele alınmıştır. İkinci bölümde suredeki bedi' ilmi; mana ve lafızların güzelliği bakımından, üçüncü bölümde ise meânî ilmi; haber ve inşâ, ıtnâb ve îcâz, fasıl ve vusûl, ayetin zahiri dışında manaları çıkarma ve kasr, müsned ve müsned-i ileyhin halleri bakımından ele alındı. Çalışma son olarak, suredeki beyân, meânî ve bedi'den oluşan üç önemli ilimle ilgili belagat yöntemlerinin çokluğu ve çeşitliliği zikredilerek tamamlandı. Bu yöntemler zihni, Kur'an'daki ifadeler ve anlamlardaki belagatı ve cümle terkiplerindeki maharetiyle celbedip, insanı benzerlerini getirmek hususunda aciz bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to monitor rhetorical aspects in Surat Al -Anbiya, by analyzing them and extracting the rhetorical methods, figurative language, and rhetoric tools, and highlighting the aesthetics of meaning to reach the heart of the listener. The importance of this study comes from being a highlight of a surah rich in rhetorical sects, so it is almost without a sentence or verse of rhetorical art, as well as eloquence, ingenuity and accuracy in the composition, which Which the Arabs are unable to compose like it, In addition, it is a surah that included an educational method in which God mentioned the conditions of His prophets, their supplications, and His response to them. The analytical descriptive approach was followed in this study, where he mentioned the verse and then determined its rhetorical forms and analyzing it and explaining the rhetorical arts in it, and the study was divided into three chapters, presented by an introduction to the definition of rhetoric and Quranic miracles, and in the first chapter the science of the statement was studied in the surah, in relation to the types of analogy, and in the second study of the Buda'a in the surah, from verbal and moral improved, while the third chapter is in the science of meanings from news, creation, discipline, brief, separation and connection, and exit on the requirements The study is results, the most important of which are: the diversity and large number of rhetorical methods for the three sciences: Ilm al-Bayan, Ilm al-Maani and the Ilm al-Badi in the surah; What draws attention and mind to the eloquence in the Qur'an in expressing, and ingenuity in the curses, the inability of humans to come up with the same.