Thalassemia and its relationship with iron zinc and copper
Thalassemia hastalığıyla demir, çinko ve bakır ilişkisi
  1. Tez No: 75984
  2. Yazar: REFİKA OKTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Thalassemia, Demir, Çinko, Bakır, Mikro İnjeksiyon Alevli Atomik Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Serum. vııı, Thalassemia, Iron, Zinc, Copper, Micro Injection, Atomic Absorption Spectrometry, Serum
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz THALASSEMIA HASTALIĞIYLA DEMİR, ÇİNKO VE BAKIR İLİŞKİSİ Oktekin, Refika Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. İnci Gökmen Yardımcı Tez Danışmanı: Dr. Sevim Erkmen Ağustos 1998. 48 sayfa Thalassemia, hemoglobinin bozuk sentezlenmesine neden olan, Akdeniz, Orta Doğu ve Asya'da sıkça görülen genetik kan hastalığıdır. Hastalık Akdeniz Anemisi veya Cooley Anemisi olarak da isimlendirilir. Bir ada olması ve akraba evliliklerinin sık olması nedeniyle bu hastalığın Kıbrıs'ta görülme sıklığı fazladır. Gerekli önlemler alınmazsa bazı organlarda demir yüklenmesi nedeniyle hastalık bir kaç sene içinde ölümle sonuçlanır. VIThalassemia hastalığının başlıca tedavi yöntemleri ilik nakli, kan nakli ve demir şelasyonudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'nde (K.K.T.C) 168 Thalassemia hastası vardır, bunların % 64'ü 18 yaş üstündedir. K.K.T.C. Thalassemia Merkezi bu hastaları düzenli olarak takip etmekte ve gerekli tedaviler ücretsiz yapılmaktadır. K.K.T.C'de alınan önlemlerle son yıllarda yeni thalassemia hastalığı vakaları görülmemektedir. Bu çalışmada K.K.T.C Thalassemia Merkezi'nce sağlanan hasta ve kontrol grubu serum örneklerinde Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi ile, mikro injeksiyon tekniği kullanarak, demir, çinko ve bakır derişimleri tayin edildi. Görülebilme sınırlar (3s) derişimler sulu ortamda demir için 0.039 mg/L, çinko için 0.015 mg/L, bakır için 0.030 mg/L bulunmuştur. Geri kazanım değerleri demir, çinko ve bakır için sırasıyla % 121 ±8, % 95 ± 4, % 95 ± T tür. Tekrarlanabildik, 1 mg/L derişim için % standart sapma olarak demir, bakır ve çinko için sırasıyle % 1.9, 0.5, 0.6'dır. Doğruluk tayini için QCS-19 sentetik su referans maddesi kullanıldı, ve doğruluk demir, çinko bakır için sırasıyle % 0.7, % 3.9, % 10.8 bulundu. 40 hasta ve 44 sağlıklı kişilerin açlık kan örnekleri damardan 10 mL'lik şırıngalarla alınıp kapaklı plastik tüplere aktarıldı. Açlık kan örnekleri 15 dakika bekletildikten sonra, 10 dakika, dakikada 3000 devirde sentrifuj edildi. Kanın serum kısmı şırıngayla plastik tüplere aktarıldı. Serum örnekleri buz torbalarında muhafaza edilip uçakla Orta Doğu Teknik Üniversitesine gönderildi. Hastaların kişisel bilgileri, hastalık ve tedavi durumlarını içeren anket formu kan örnekleri alındığı sırada dolduruldu. Thalassemia hastalarının demir, bakır, çinko düzeyleri sağlıklı kontrol grupla karşılaştırıldı. % 95 güvenilirlik sınırında thalassemia hastalarının demir vııdemir derişimi sağlıklı kontrollere göre daha yüksek, çinko derişimi kontrollerden daha düşük bulundu. Thalasemia hastaları ve sağlıklı kontrollerin serum bakır derşimleri benzer bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THALASSEMIA AND ITS RELATIONSHIP WITH IRON, ZINC AND COPPER Oktekin, Refika M.S., Department of Chemistry Advisor: Prof. Dr. İnci Gökmen Co-advisor: Dr. Sevim Erkmen August 1998, 48 pages Thalassemia is a genetic blood disease, which causes hemoglobin to be synthesized incorrectly. It has a high occurrence in the Mediterranean, the Middle East and Asia. The disease is also known as the Mediterranean Anemia or Cooley's Anemia. The frequent occurrence of this disease in Cyprus is due to the fact that it is an island where several marriages between close relatives are taking place. If the necessary precautions are not taken, it can cause death within a few years due to high accumulation of iron in some organs. IllMain cures for the disease are bone marrow transplantation, blood transfusion and iron chelation. Currently, in the Turkish Republic of Northern Cyprus (T.R.N. C), there are 168 Thalassemia patients and 64% of these patients are above age 18. The T.R.N. C Thalassemia Center is following the conditions of these patients periodically and the necessary remedies are provided to them free of charge. With the precautions taken by the authorities babies with thalassemia are no longer in T.R.N. C. In this work, blood serum samples of the patient and control grcjp provided by the T.R.N. C Thalassemia Center were analyzed to determine the concentrations of copper, iron and zinc by Atonic Absorption Spectrometry using micro injection technique. The minimum 3s detection limits in aqueous medium for iron, zinc and copper were found as 0.039 mg/L, 0.015 mg/L and 0.030 mg/L, respectively. Tie percent recovery values for iron, zinc and copper were 121 = S:/o. 95 ± 5%, 97 ± 3%, respectively. The precision for 1 mg/L concentration given as percent relative standard deviation for iron, copper and znc was found as 1.9, 0.5 and 0.6, respectively. Percent relative error was determined by using QCS-19 synthetic water as reference and it was found as 0.7%, 3.9% and 10.8% for iron, zinc and copper, respectively. The fasting blood samples were taken from 40 the patients and 44 control subjects with 10mL syringes and transferred into plastic tubes. After waiting about 15 minutes the blood samples were centrifuged for 10 minutes at 3000 rpm. The serum parts were transferred into plastic tubes by using a syringe. The serum samples were stored in an ice-bag and transferred to the Middle East Technical University by airways. The personal information of the patients concerning their conditions and the remedies given to them are collected when the blood sampleswere collected by filling a questionnaire. The serum iron, copper and zinc concentration of Thalassemia patients were compared with that of healthy control subjects and it is found that the concentration of iron in the patients' serum was higher, whereas the concentration of zinc was lower as compared to that of healthy-control subjects at 95% confidence level but similar at 99% confidence level. Serum Cu concentrations of thalassemia patients and healthy-control subjects were found to be close to each other.