Pediatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuk sevme durumlarının aile merkezli bakım yaklaşımlarına etkisi
The effect of child love status of nurses working in pediatric clinics on family-centered care approaches
- Tez No: 759892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİYE GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aile Merkezli Bakım, Çocuk Sevme, Pediatri Hemşireliği, Family Centered Care, Child Loving, Pediatric Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Araştırma pediatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuk sevme durumlarının aile merkezli bakım yaklaşımlarına etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırma, Ağustos-Aralık 2021 tarihleri arasında, Malatya il merkezinde bulunan pediatri kliniklerinde çalışan 150 hemşire ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Verilerin toplanmasında; Pediatri Hemşirelerinin Tanıtıcı Özellikleri Bilgi Formu, BÇSÖ ve AMBA kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Kolmogorov-Smirnov testi, bağımsız gruplarda t testi, One Way ANOVA, Mann-Whitney-U, Kruskal Wallis, Post Hoc Farklık analizleri, Spearman Korelasyon ve Lineer Regresyon Analizi testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerinin BÇSÖ toplam puan ortalamasının yüksek olduğu ve AMBA toplam puan ortalamasının ortalama olduğu belirlendi. Yeni doğan YB ve çocuk servisinde ve pediatri kliniğinde kendi tercihi ile çalışan hemşirelerin BÇSÖ puan ortalamasının daha yüksek olduğu görüldü. Pediatri hemşirelerinin AMBA toplam puan ve destek alt boyut puan ortalaması 26-33 yaş aralığındaki hemşirelerin daha yüksek olduğu, çocuk acil ve çocuk servisinde çalışan hemşirelerin AMBA saygı alt boyut puan ortalaması ve çocuk servisinde çalışan hemşirelerin AMBA destek alt boyut puan ortalamasının daha yüksek olduğu gözlendi. Pediatri kliniklerinde 1-5 yıl arası çalışan hemşirelerin AMBA destek alt boyut puan ortalaması, gündüz çalışan hemşirelerin AMBA işbirliği alt boyut puan ortalamasının daha yüksek olduğu görüldü. Pediatri hemşirelerinin BÇSÖ toplam puanı ile AMBA toplam puanı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Pediatri kliniklerinde çalışan hemşirelerinin çocuk sevme durumları arttıkça aile merkezli bakım yaklaşımları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the effect of child liking status of nurses working in pediatric clinics on family-centered care approaches. Material and Method: The research was conducted as a descriptive study with 150 nurses working in pediatric clinics in Malatya city center between August and December 2021. In the collection of data; Introductory Characteristics of Pediatric Nurses Information Form, BLOCS and FCCS. Kolmogorov-Smirnov test, independent groups t test, One Way ANOVA, Mann-Whitney-U, Kruskal Wallis, Post Hoc Difference analysis, Spearman Correlation and Linear Regression Analysis tests were used to evaluate the data. Results: It was determined that the nurses participating in the study had a high mean score of BLOCS and the mean total score of FCSS was average. Nurses neonatal intensive care and pediatric service and working in the pediatric clinic voluntarily had a higher mean score of BLOCS. It was observed that the average of the FCCS total score and the Support sub-dimension score of the pediatric nurses was higher than the nurses between the ages of 26-33, the average of the FCCS Respect sub-dimension score of the nurses working in the pediatric emergency and pediatric services, and the FCCS Support sub-dimension mean score of the nurses working in the pediatric service was higher. Nurses working in pediatric clinics for 1-5 years had a higher FCCS Support sub-dimension average score, and daytime nurses had a higher FCCS Collaboration sub-score average. It was observed that there was a positive and statistically significant relationship between the total score of BLOCS of pediatric nurses and the total score of FCCS. Conclusion: As the level of child liking of nurses working in pediatric clinics increases, family-centered care approaches also increase.