Farklı materyallerden hazırlanan geçici kuronların kenar uyum ve kırılma dirençleri üzerine yaşlandırma işleminin etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of aging process on marginal fit and fracture strength of temporary crowns prepared from different materials
- Tez No: 759893
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Farklı geçici kuron materyalleri, Kenar uyumu, Kırılma direnci, Different provisional crown materials, Marginal fit, Fracture resistance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma farklı materyallerden hazırlanan geçici kuronların kenar uyum ve kırılma dirençleri üzerine yaşlandırma işleminin etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan örneklerin elde edileceği kesilmiş üst birinci küçük azı dişini temsil eden metal güdük, standardizasyonun sağlanması amacıyla 6 mm kuron boyu ve 6° taper açısında 1 mm chamfer basamak ile anatomik oklüzal yüzeyli olarak Computer Numerical Control (CNC) torna tezgahında hazırlandı. Hazırlanan güdükten geleneksel ölçü yöntemiyle ölçü alınarak 160 adet epoksi rezin güdük elde edildi. Hazırlanan güdükler rastgele dört gruba ayrılarak farklı restoratif materyallerden (poli akrilik rezin; Vita CADTemp®, poli metil metakrilat (PMMA); Imident, poli etil metakrilat (PEMA); Dentalon Plus, bis-kompozit rezin; Protemp 4) geçici kuronlar hazırlandı. Hazırlanan geçici kuronlar geçici siman ile simante edildi ve 24 saat süre ile 37 oC'de distile su içinde bekletildi. Daha sonra her bir gruptaki (n=40) örneklerin yarısı (n=20) rastgele ayrılarak 5 oC ve 55 oC sıcaklıkta iki adet distile su haznesi olan ve bu hazneler arasında örnekleri taşıyacak hareketli bir düzeneğe sahip cihazda (her bir haznede 20 saniye bekletilerek) 5000 defa yaşlandırma işlemi uygulandı. Tüm örneklerin kenar aralık ölçümleri epoksi rezin güdükler üzerinde stereomikroskop kullanılarak yapıldı. Örneklerin kırılma direnci testi Instron Universal test cihazı kullanılarak gerçekleştirildi. İstatiksel analiz için Jamovi 2,2,5 istatistik programı kullanıldı. Karşılaştırmalardaki normal dağılım Kolmogorov-Smirnov testi ve Q-Q grafiği ile değerlendirildi. Normal dağılımdan dolayı, değişkenler arası ilişkinin ölçülmesinde Kovaryans analizi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar için Tukey post-hoc testi uygulandı. İstatistiksel değerlendirmeler için anlamlılık derecesi p< ,05 olarak alındı. Bulgular: Yaşlandırma işleminden bağımsız olarak, Bilgisayar Destekli Tasarım/ Bilgisayar Destekli Üretim (CAD/CAM) ile hazırlanan poli akrilik rezin (Vita CADTemp®) geçici kuronların diğer tüm materyallerden anlamlı (p< ,001) şekilde daha düşük kenar aralık değerleri gösterdiği belirlendi. Yaşlandırma işleminden bağımsız olarak, poli akrilik rezin (Vita CADTemp®) geçici kuronların diğer tüm materyallerden (Protemp 4, Imident ve Dentalon Plus) hazırlanan geçici kuronlardan; PMMA (Imident)'dan hazırlanan geçici kuronların ise PEMA (Dentalon Plus) geçici kuronlardan anlamlı (p< ,001) miktarda daha yüksek kırılma direnci değerleri gösterdiği belirlendi. Yaşlandırma işleminin tüm geçici kuronlarda kenar uyumunu ve kırılma direncini olumsuz yönde etkilediği saptandı. Sonuç: Tüm materyallerin kenar aralık ölçüm değerleri ve dayanıklılıkları klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to examine the effect of aging process on the marginal fit and fracture resistance of temporary crowns prepared from different materials. Materials and Method: The steel die representing the upper 1st premolar, from which the samples used in the study will be obtained, was prepared on a Computer Numerical Control (CNC) lathe with an anatomical occlusal surface, with a 6 mm crown length and a 1 mm chamfer step at 6° taper angle by standardization. 160 epoxy resin dies were obtained by impressing the prepared die using the conventional impression method. The prepared dies were randomly divided into four groups and the provisional crowns were prepared from different restorative materials (Vita CADTemp®, Dentalon Plus, Protemp 4, Imident). The prepared provisional crowns were cemented with temporary cement and kept in 37°C distiled water for 24 hours. Then half of the specimens (n=20) in each group (n=40) were randomly separated and the aging process was applied 5000 times in the device, which has two distilled water tanks at the temperature of 5 °C and 55 °C and has a mobile mechanism to transport specimens between these water tanks (by holding for 20 seconds in each tank). The marginal gap measurement of all specimens were made on epoxy resin dies with using a stereomicroscope. The fracture strength test of the specimens was performed by using the Instron Universal Test Device. Device. Jamovi 2,2,5 statistical program was used for statistical analysis. The normal distribution of comparisons was evaluated with the Kolmogorov-Smirnov test and the Q-Q plot. Covariance analysis was used to measure the relationship between variables because of the normal distribution. Tukey post-hoc test was applied for multiple comparisons. The significance level was taken as p < ,05 for statistical evaluations. Results: Independently from the aging process, poly acrylic resin (Vita CADTemp®) provisional crowns prepared with Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) showed significantly (p< ,001) lower marginal gap values than all other materials. Independently from the aging process, It has been determined that poly acrylic resin (Vita CADTemp ® ) provisional crowns showed significantly (p< ,001) higher fracture resistance values than provisional crowns prepared from all other materials (Protemp 4, Imident and Dentalon Plus). Also the provisional crowns prepared from PMMA (Imident) showed significantly (p< ,001) higher fracture resistance values than PEMA (Dentalon Plus) provisional crowns. It has been found that the aging process negatively affects the marginal fit and fracture resistance of all temporary crowns. Conclusion: It was found that the marginal gap measurement values and strength of all materials were within clinically acceptable limits.