The Development of mining management information system for Soma open pit mines
Soma açık ocakları için madencilik yönetim bilgi sisteminin geliştirilmesi
  1. Tez No: 75991
  2. Yazar: MÜCELLA ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mining Management Information System, Soma Open Pit Mine, The Development Life Cycle. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz SOMA AÇIK OCAKLARI İÇİN MADENCİLİK YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Ersoy, Mücella Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Neş'e Çelebi Eylül 1998, 154 sayfa Yönetim Bilgi Sistemi (YBS), iş planlaması ve etkin yönetim işlemleri amacıyla veri toplama, yedekleme, rapor üretme, iletişim ve kullanım ile ortaya konulan, insan ve bilgisayara dayalı kaynakların bir bileşimidir. YBS, düzenli ve yinelenen yapısal ve özet raporlar üreterek yönetim etkinliklerini kolaylaştırır. Bunlar karar vermede kullanılır. Günümüzde, bilgisayar ve bilgisayar ağma dayalı YBS uygulanmaksızın bir maden yönetimini modenleştirmek mümkün değildir. Bu çalışmada, Soma açık ocakları için SOMMIS adında bir madencilik Yönetim Bilgi Sistemi (MYBS) geliştirilmiştir. Sistem yaşam çevrimi yöntemi izlenmiş olup, YBS'nin SOMMIS için ön inceleme, detay inceleme, mantıksal tasarım, fiziksel tasarım, uygulama ve uygulama sonrası aşamaları açıklanmıştır. Gerçek ve yapay verilerin kullanımı ile test edilen SOMMIS 'in uygulama için uygun olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler. Madencilik Yönetim Bilgi Sistemi, Soma Açık Ocakları, Sistem Yaşam Çevrimi ıv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF MINING MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM FOR SOMA OPEN PIT MINES Ersoy, Mücella M.Sc. Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Neş'e Çelebi September 1998, 154 pages Management Information System (MIS) is the combination of human and computer based resources that result in the collection, storage, retrieval, communication and use of data for the purpose of efficient management operation and for business planning. MIS facilitates management by producing structured and summarised reports on a regular and recurring basis. They are used in decision making. Today, without the application of computer, and MIS based on computer network, it is impossible to modernise mining enterprise management. In this study, a Mining Management Information System (MMIS) for Soma Open Pit Mines named SOMMIS is developed. The development life cycle approach of MIS is followed and each of the preliminary investigation, the detailed investigation, the logical design, the physical design, the implementation and the post implementation phases are explained for SOMMIS. The system is tested using real and artificial data and it is found as suitable for application.