Malatyalı Fahri Kayahan'ın müzik yaşamı ve eserlerinin ortaokul ve liselerde öğretilme durumu (Malatya ili örneği)
Teaching status of Fahri Kayahan's music life and works in secondary schools and high schools of Malatya Fahri Kayahan (Malatya province example)
- Tez No: 759935
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Fahri Kayahan, Müzik, Öğretmen, Malatya, Fahri Kayahan, Music, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmada müzik öğretmenlerinin çeşitli açılardan Malatyalı Fahri KAYAHAN hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada müzik öğretmenlerinin Malatya yöresi müziği, Malatyalı Fahri KAYAHAN ve eserleri hakkında bilgilerinin nasıl olduğu ile birlikte müzik öğretmenlerinin Malatyalı Fahri KAYAHAN'ın eserlerinden hangilerini bildiklerinin, Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerini öğrencilerine öğretme durumlarının, Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerini öğretirken, eserlerde herhangi bir düzenleme, sadeleştirme vs. yapma durumlarının, Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerini okul faaliyetlerinde kullanma durumlarını nasıl olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca ifade edilen durumlarının müzik öğretmenlerinin görev yaptıkları okul türü ve cinsiyete göre dağılımlarının nasıl olduğunun belirlenmesi de amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmada Malatyalı Fahri KAYAHAN hakkında Malatya ilinde görev yapan müzik öğretmenlerinin görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Malatya İli'ndeki ortaokullarda ve liselerde görev yapan 69 öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma da amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, müzik öğretmenlerinin Malatyalı Fahri KAYAHAN hakkında görüşlerini belirlemek için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda müzik öğretmenlerinin Malatyalı Fahri KAYAHAN hakkında görüşlerini belirlemeye ilişkin yedi görüşme sorusu bulunmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmada müzik öğretmenleri ile yapılan görüşmeler neticesinde Malatya yöresi müziği hakkında bilgi sahibi oldukları fakat Malatyalı Fahri KAYAHAN ve eserleri hakkında katılımcı müzik öğretmenlerinin yarıya yakınının kısmen bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir. Araştırmada bilinen Fahri KAYAHAN eserleri arasında sırası ile“Sarı Kurdelem Sarı, Şu Dağları Delmeli, Ayrılık Ateşten Bir Ok, Gitme Aman Gitme, Hanım Hanım Şen Hanım”olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerini öğrencilerine öğrettikleri yönünde cevaplar verdikleri belirlenmiştir. Ayrıca müzik öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerini öğretirken, eserlerde herhangi bir düzenleme, sadeleştirme vs. yapmadıkları yönünde cevaplar verdikleri gibi müzik öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun öğretilen Malatyalı Fahri KAYAHAN eserlerinin okul faaliyetlerinde (koro, konser vb.) kullandıkları yönünde cevap verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to reveal the opinions of music teachers about Fahri KAYAHAN from Malatya from various perspectives. For this purpose, in the research, how the music teachers know about the music of Malatya region, Fahri KAYAHAN from Malatya and his works, as well as which of the works of Fahri KAYAHAN from Malatya, the situation of teaching the works of Fahri KAYAHAN from Malatya to their students, the status of teaching the works of Fahri KAYAHAN from Malatya, while teaching the works of Fahri KAYAHAN from Malatya. , simplification etc. It is aimed to determine how the situation of using the works of Fahri KAYAHAN from Malatya in school activities. In addition, it is aimed to determine the distribution of the stated situations according to the type of school and gender of the music teachers. The phenomenology design, one of the qualitative research designs, was used in the study. In this context, the opinions of music teachers working in Malatya about Fahri KAYAHAN from Malatya were examined. The study group of the research consists of 69 teachers working in secondary schools and high schools in Malatya in the 2021-2022 academic year. The criterion sampling method, one of the purposive sampling methods, was used in the research. In the study, a semi-structured interview form was prepared to determine the opinions of music teachers about Fahri KAYAHAN from Malatya. In the semi-structured interview form, there are seven interview questions to determine the opinions of the music teachers about Fahri KAYAHAN from Malatya. The data obtained in the research were analyzed by descriptive analysis method. As a result of the interviews with the music teachers in the research, it was determined that they had information about the music of the Malatya region, but nearly half of the participating music teachers had partial knowledge about Malatyalı Fahri KAYAHAN and his works. Among the works of Fahri Kayahan known in the research, it was determined that“Yellow Ribbon Yellow, Piercing the Mountains, An Arrow from the Separation Fire, Don't Go, Don't Go, Hanım Hanım Şen Hanım”were among the works known in the study. It was determined that the majority of the music teachers who participated in the research gave answers that they taught the works of Fahri KAYAHAN from Malatya to their students. In addition, while teaching the works of Fahri KAYAHAN from Malatya, the majority of music teachers do not make any arrangements, simplifications, etc. in the works. It was determined that the majority of the music teachers answered that they did not use the works of Fahri KAYAHAN from Malatya in school activities (choir, concert, etc.).