Türk aile hukukunda seçimlik mal rejimleri
Optional property regime in Turkish law
  1. Tez No: 759955
  2. Yazar: CANDAN RAMAZANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Family Law, Property Regime, Past Execution, Optional Property Regimes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
“Türk Hukuku'nda Seçimlik Mal Rejimi”konulu bu tez, İstanbul Aydın Üniversitesi, Özel Hukuk Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Türk Aile Hukuku'nda mal rejimi kavramı, mal rejimi türleri ve özellikleri anlatılmıştır. İkinci bölümde mal rejimi sözleşmesine değinilerek devamında mal rejimine ait ilkeler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise ana konuyu oluşturan seçimlik mal rejimleri doktrinde yer alan görüşler ve yargıtay kararları ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Seçimlik mal rejimleri incelenirken yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi ile benzer ve farklı yönleri her bir seçimlik mal rejiminin içerisinde kıyaslama yolu ile gösterilmiştir. Çalışmamızda eşlerin yeni bir mal rejimi seçtiklerinde bu mal rejiminin geçmişe yürüyüp yürümeyeceği doktrin ve yargıtay içtihatları doğrultusunda tartışılmıştır. Anahtar Kelime: Aile Hukuku, Mal Rejimi, Geçmişe Yürütme, Seçimlik Mal Rejimleri.
Özet (Çeviri)
This thesis on“Optional Property Regime in Turkish Law”was prepared as a master's thesis at Istanbul Aydın University, Department of Private Law. The thesis consists of two main parts. In the first part of the thesis, the concept of property regime, types and properties of property regime in Turkish Family Law are explained. In the third part of thesis, the property regime contract is mentioned and the principles of the property regime are explained in detail. In the second part of the thesis, optional property regimes, which constitute the main subject, are examined in detail in the light of the views in the doctrine and Suprime Court decision While examining the optional property regimes, the similar and different aspects of the legal property regime, the participation in the acquired property regime, are shown by way of comparison within each optional property regime. In our study, when the spouses choose a new property regime, it has been discussed in line with the doctrine and the jurisprudence of the Supreme Court whether this property regime will walk into the past.