Determination of surface and flotation properties of Mazıdağı phosphate rock
Mazıdağı fosfat kayasının yüzey ve yüzdürülme özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 76007
  2. Yazar: M.SERKAN KAVLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfat kayası, yüzdürme, Değme Açısı, Apatite, Calcite. VI, Phosphate rock, Flotation, Contact Angle, Apatite, Calcite IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz MAZIDAĞI FOSFAT KAYASININ YÜZEY VE YÜZDÜRÜLME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Kavlak, M. Serkan Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Önder Özbelge Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Bayramlı Eylül 1998, 82 sayfa Fosfor bazlı kimyasallar özellikle de fosforik asit, tarım ve gıda sanyiinde gübre ve gıda katkılarının ham maddesi olarak önemli bir rol oynar. Fosfor, doğada karmaşık bileşikler halinde bulunur. Ana fosfor kaynağı fosfat kayası adı verilen ve oluştuğu jeolojik ortama göre kompozisyonu değişen bir cevherdir. Mazıdağı'nda bulunan fosfat kayası düşük tenörlü, kalsitli bir yapıda olup %15-%25 arasında P2O5 içermektedir. Bu tip fosfat kaysının fosforik asit üretiminde kullanılabilmesi için P2O5 tenorunun %30'un üzerine çıkarılmalıdır.Flotasyon cevher hazırlama sanayiinde geniş ölçüde kullanılan bir zenginleştirme yöntemidir ve ayırma mekanizması cevherdeki minerallerin yüzey özelliklerinin farklı olmasına dayanır. Bu çalışmada Mazıdağı fosfat kayasının yüzey ve yüzdürülme özelliklerinin belrilenmesi çalışılmıştır. Apatit ve kalsitin zaman bağlı davranış farklılıklarına bağlı bir yüzdürme yöntemi inclenmiştir. Ana parametreler mineral parçacık boyutu, pH, çamur yoğunluğu, kollektör miktarı, asit koşullandırma zamanı, ve kollektör koşullandırma zamanıdır. Değme açısı deneyleri, kalsit ve apatit yüzeyleri davranışlarının zamana bağlı olduğunu desteklemiştir. Çalışılan deneysel parametreler aralığında P2O5 yüzdesini %95'e varan kazanım oranları ile %35'un üstüne çıkarmak mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SURFACE AND FLOTATION PROPERTIES OF MAZIDA?I PHOSPHATE ROCK Kavlak, M.Serkan M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Önder Özbelge Co-Supervisor: Prof. Dr. Erdal Bayramlı September 1998, 82 pages Phosphorous based chemicals, especially phosphoric acid, plays an important role in agricultural and food industries as the raw material of fertilizers and food additives. Phosphorous found in nature in complex compounds. Major source is the phosphatic ore called“phosphate rock”, which can be found in various types and composition depending on its geological origin. The phosphate rock in Mazıdağı is low grade, calcerous, sedimentary type and its grade (P2O5 content) is around 15-25% by weight. In order to use this type of low grade phosphate rock in phosphoric acid manufacturing its grade must be increased above 30%. mFlotation is one of the most commonly used concentration methods in the ore processing industry and separation mechanism of flotation is based on the differences of the surface properties of minerals in the ore. In this study the surface and flotation properties of Mazıdağı phosphate rock was studied. A flotation method is experimentally studied depending on the different time dependent behavior of calcite and apatite. The main experimental parameters are contact angle, pulp density, collector quantity, mineral particle size, pH, collector conditioning time and acid conditioning time. The contact angle experiments proved that surface behavior of calcite and apatite are indeed time dependent. In the range of the experimental parameters studied it was possible to increase the P2O5 concentration over 35% up to 95 % recovery.