Effects of land use practices on steppe plant biodiversity implications for in situ conservation
Arazi kullanım şekillerinin bozkır bitki biyolojik çeşitliliği üzerine etkisi: In situ koruma için uygulamalar
- Tez No: 76008
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki ekolojisi, bozkır, biyolojik çeşitlilik, in situ koruma, arazi kullanımı vı, Plant ecology, steppe, plant biodiversity, in situ conservation, land use practices. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz ARAZİ KULLANIM ŞEKİLLERİNİN BOZKIR BİTKİ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: IN SITU KORUMA İÇİN UYGULAMALAR ZEYDANLI,Uğur Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki KAYA Ortak Tez Yöneticisi: Doç Dr. Sertaç Önde Eylül 1998, 92 sayfa İç Anadolu bölgesi bitki biyolojik çeşitliliği açısından son derece önemli bir alandır. Bu önemi yüksek tür sayısına, komunite yapısındaki çeşitliliğe ve içerdiği tarımsal ürünler ve bunların yabani akrabalarına borçludur. Ancak bu önemine rağmen yoğun insan baskısı yüzünden bu bitki çeşitliliği tehdit altındadır. Bu çalışmada Ankara civarından bozkır özelliği gösteren ancak farklı doğal özelliklere ve kullanım şekillerine sahip beş tane alan seçilmiş ve bu alanlardakomunite analizi yapılmıştır. Komunite analizi, seçilen bölgelerde alınan örnek alanlarda bitki türlerinin frekansı ve örtülülük dereceleri hesaplanarak gerçekleştirmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu alanlar birbirleriyle karşılaştırılarak, önemli tarım ürünlerinin yabani akrabalarım içeren İç Anadolu bozkır ekosisteminin, daha iyi korunması için öneriler oluşturulmuştur. Sonuçlar göstermiştir ki eğer otlatma baskısı yoğun değilse, hayvanlar tarafından daha fazla tercih edilen yem türleri dışında, bitki biyolojik çeşitliliği otlatmadan etkilenmemektedir. Bu durumda en fazla dikkat gerektiren konu bitki örtüsünün kapalılığının azalması yüzünden ortaya çıkan erozyon tehdididir. Diğer bir önemli konuda oldukça yavaş bir şekilde seyreden süreli gelişimdir. Aradan 40 yıl gibi bir süre bile geçmiş olsa alanların komunite yapısı çok fazla değişmemiştir. Farklı arazi kullanım şekillerine sahip alanlar birbirleriyle oldukça yakın komunite özellikleri göstermişlerdir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar şunlardır; 1) Bozkır alanlarında yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında“park ormanları”oluşturularak habitat çeşitliliği sağlanmasına dikkat edilmelidir, 2) Bozlar alanlarındaki otlatma için sürdürülebilir bir işletim sistemi oluşturulmalıdır, 3) İç Anadolu bozkırının sahip olduğu biyolojik zenginliğin korunması için bu açıdan zengin olan bölgelerde koruma alanları oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF LAND USE PRACTICES ON STEPPE PLANT BIODIVERSITY: IMPLICATIONS FOR IN SUV CONSERVATION ZEYDANLLUğur M.S. Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Zeki Kaya Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sertaç Önde September 1998, 92 pages. Central Anatolia is one of the important area in respect to plant biodiversity. This importance can be attributed to high species number, richness in the community structure, and important crop species and their wild relatives. However, intense human activities have seriously threaten this high biodiversity. In this study, five sites around Ankara having steppe characteristic with different natural structure and land use practices, were chosen and community analysis was carried out. This analysis was made by laying quadrats in the selected msites and then estimating the frequencies and abundance of the plant species. By comparison of the sites, by using the results of community structure analysis some suggestions for the better conservation of the steppe plant biodiversity in the central Anatolia steppe were made. Results of the present study showed that plant biodiversity is not effected too much by grazing, given the grazing is not so intense. However, the reproductive biology of valuable fodder species which are preferred by the livestock was disturbed and density of plants in heavily grazed sites was reduced. Also, the cover of the vegetation requires careful management for the erosion control as it is the most effected unit of the community by the livestock grazing. Another important point is that there is the slow down trend in the succession. Considering the 40 years of land use differences, community structure did not change so much among sampled sites. Eventhough the studied sites had different land use history, community structure of sites seem to be similar. The major conclusion can be drawn from the study are; 1) Introduction of“park forest”system in afforestation of steppe lands to create patchiness in the habitat, 2) A sustainable management system for grazing steppe ecosystem is essential 3) To conserve the biodiversity in central Anatolia steppes, new protected areas with rich plant biodiversity should be declared soon.