Türk Ceza Kanunu'nda banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu
The crime of abuse of bank or credit cards in the Turkish Penal Code
- Tez No: 760106
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN İÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Banka kartı, kredi kartı, bilişim suçu, kart dolandırıcılığı, Debit card, credit card, cybercrime, card fraud
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Üçüncü Kısımda“Bilişim Alanında Suçlar”başlıklı Onuncu Bölümde yer alan ve 245'nci maddede bağımsız bir suç olarak düzenlenen“Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması”suçu incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümde genel bilgiler, tarihsel süreç, karşılaştırmalı hukuk ve kötüye kullanma yöntemleriyle ilgili genel bilgiler verildikten sonra ikinci bölüm de suçun kanundaki düzenleniş şekli ve pratikte daha faydalı olacağı düşünülerek Ceza Kanunumuzun 245. Maddesindeki şekliyle üç ayrı alt başlıkta ele alınması uygun görülmüştür. Buna göre suçun kanundaki düzenlemesine paralel olarak ikinci bölümün birinci kısmında gerçek bir banka veya kredi kartının kötüye kullanılması eylemi, ikinci kısmında sahte kart üretimi ve bu kartların el değiştirmesine yönelik eylemler ve üçüncü kısmında ise sahte kartların kullanılması yoluyla yarar sağlanması eylemine ilişkin inceleme yapılmıştır. İncelemede özellikle içtima ve suçun mağduru konuları üzerinde durularak bu konudaki emsal Yargıtay kararlarına, doktrindeki görüşlere yer verilmiştir. Ayrıca sonuç bölümünde TCK'nın 245'nci maddesinin eksik yönleri, uygulamada yaşanan sorunlar belirtilerek çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the crime of“Abuse of Bank or Credit Cards”, which is regulated as an independent crime in Article 245 and included in Chapter 10, titled“Crimes in the Field of Information”in the Second Book, Third Part of the Turkish Penal Code No. 5237, has been examined. In the first part of the study, general information about the historical process, comparative law and abuse methods are given. In the second part, considering that the way the crime is regulated in the law and it will be more useful in practice, it is deemed appropriate to deal with it under three separate sub-headings as in Article 245 of our Penal Code. Accordingly, in parallel with the regulation of the crime in the law, in the first part of the second part, the act of misusing a real bank or credit card, in the second part, the actions regarding the production of fake cards and the exchange of these cards, and in the third part, the act of gaining benefits through the use of fake cards were examined. In the review, the precedent decisions of the Supreme Court and the views in the doctrine are given, with particular emphasis on the issues of congregation and the victim of crime. In addition, in the conclusion part, the shortcomings of the 245th article of the TPC and the problems experienced in practice have been specified and solutions have been tried to be suggested.