Emrullah Özdemir'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on Emrullah Ozdemir's life, art and works
- Tez No: 760128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ÖZDARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emrullah Özdemir, roman, yapı, tema, dil ve üslûp, Emrullah Ozdemir, novel, structure, theme, language and style
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 409
Özet
Çalışmada son dönem yazarlarından Emrullah Özdemir'in romanları derinlemesine incelenmiştir. Çalışmamızı önemli kılan nokta, yazarın daha önce incelenmeyen eserlerinin tahlilinin yapılması ve okurların eserleri her boyutuyla anlamasına yardımcı olmasıdır. Çalışmamız giriş, sonuç ve kaynakça dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde roman türünün doğuşu, gelişimi ve Emrullah Özdemir'in romancılığı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde her bir romanı, romanların tanıtımı, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, bakış açısı ve anlatıcı başlıkları altında ayrı ayrı tahlil edilmiştir. Bu bölümde yapılan çalışma neticesinde, Emrullah Özdemir'in bir anlatıcı olarak konumlandığı nokta, çizdiği karakterlerin genel özellikleri, olay örgüsünü oluşturuş tarzı, zaman ve mekâna yüklediği misyon, kısaca roman kurgularken izlediği yöntem belirlenmiştir. Romanlarda öne çıkan bireysel ve sosyal temalar incelenmiştir. İzleksel kurgu incelemesi neticesinde, İslamiyet öncesi Türk tarihini ve tarihin çeşitli dönemlerini kapsayan romanların, geniş bir konu yelpazesine sahip olduğu görülmüştür. Anlatılan tarihsel dönemlere ilişkin olarak toplumun geçirdiği evrim, savaş ve seferberlik yıllarının doğurduğu sıkıntılar, soykırım, kölelik, özgürlük, ahlak, şehitlik, cinsel istismar, din istismarı, töre, Türklük bilinci gibi temaların işlendiği ve Özdemir'in özellikle Türklük bilincini öne çıkardığı görülmüştür. Bu kavramlar açıklanırken çağdaş romancılığın unsurları göz önünde tutulmuştur. Üçüncü bölümde, romanların dil özellikleri ve sanatsal yönleri incelenmiştir. Sonuç ve Değerlendirme bölümünde elde edilen sentezlere yer verilerek genel bir değerlendirmeye varılmış ve yazarın Türk edebiyatındaki yeri araştırmacıların dikkatine sunulmuştur. Kaynakça bölümü; Kitaplar, Süreli Yayınlar ve İnternet Kaynakları alt başlıkları şeklinde oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels of Emrullah Ozdemir, one of the writers of the last period, were examined in depth. The point that makes our study important is that it analyses the works of the author that has never been examined before and helps the readers understand the works in every aspect. Our study consists of three chapters, conclusion and bibliography apart from the preface and introduction. Our study consists of three parts except introduction, conclusion and bibliography. In the introduction, information is given about the birth and development of the novel genre and the novelism of Emrullah Ozdemir. In the first chapter, the author's life, literary personality and works are mentioned. In the second part, each of his novels is analysed separately under the titles of introduction of the novels, plot, characters, time, place, point of view and narrator. As a result of the work done in this section, the point where Emrullah Ozdemir is positioned as a narrator, the general characteristics of the characters he draws, the way he composes the plot, the mission he assigns to time and space, briefly the method he follows while building the novel were determined. The prominent individual and social themes in the novels were examined. As a result of the thematic fiction analysis, it has been seen that the novels covering pre-Islamic Turkish history and various periods of history have a wide range of topics. Regarding the historical periods told, the evolution of the society, the troubles caused by the war and the years of mobilization, genocide, slavery, freedom, morality, martyrdom, sexual abuse, religious abuse, customs, and Turkish consciousness were discussed, and Ozdemir especially highlighted the consciousness of Turkishness. While explaining these concepts, the elements of contemporary novelism were taken into consideration. In the third chapter, the language features and artistic aspects of the novels were examined. A general evaluation was made by giving place to the syntheses obtained in the Conclusion and Evaluation section and the place of the author in Turkish literature was presented to the attention of researchers. The bibliography section is composed of the subtitles of Books, Periodicals and Internet Resources.