Hareket temelli keman öğretimi ve müzikal ifade gelişimine yönelik başlangıç metodu
Movement-based violin teaching and beginning method for development of musical expression
- Tez No: 760127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Hareket Temelli Keman Eğitimi, Müzikal İfade, Başlangıç Keman Metodu, Movement Based Violin Education, Musical Expression, Beginner Violin Method
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Müzikal ifade, çocuğun özgüven gelişiminin desteklenmesinde, yeteneklerinin keşfedilmesinde ve müzikal potansiyalinin geliştirilmesinde en önemli etkenlerden biridir. Hem genel müzik eğitimi açısından, hem de çalgı eğitimi açısından önemli olan müzikal ifade çalışmaları genellikle ihmal edilen bir uygulama alanıdır. Keman eğitiminde müzikal ifade eğitimi çoğu zaman göz ardı edilmekte ve daha çok eğitimin teknik boyutuna odaklanılmaktadır. Keman eğitiminde müzikalitenin geliştirilmesi açısından teknik çalışmalar kadar müzikal ifadeyi geliştirici uygulamalar da oldukça önemlidir. Keman çalma çocukluk döneminde karmaşık bir yapı içerir. Kemanın doğal postüre uygun olmayan bir tutuş biçimi olması, perdesiz bir çalgı olması, sağ ve sol el koordinasyon güçlüklerinin bulunması bu karmaşık yapının en temel noktalarıdır. Bu karmaşık yapının kolaylaştırılmasında özellikle hareket temelli müzikal ifade çalışmaları yardımcı olabilir. Keman eğitimi sadece bir eseri doğru ritim içerisinde entonasyon hatası yapmadan çalma, yayı doğru kullanma gibi teknik boyutlardan oluşmamaktadır. Keman eğitiminde teknik uygulama alanı kadar müzikal ifade de başlı başına kendine özgü özellikleri olan ve belli bir program içerisinde geliştirilmesi gereken bir uygulama alanıdır. Literatür incelendiğinde hareket temelli keman eğitimiyle ilgili çalışmaların oldukça yetersiz olduğu ve bununla ilgili bir metot çalışmasının da olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, müzikal ifade gelişimini destekleyecek hareket temelli keman öğretimine yönelik bir başlangıç metodu oluşturmaktır. Bu çalışma ilköğretim düzeyindeki keman öğrenecek çocuklara yönelik olarak tasarlanmıştır. Çalışma, başlangıç seviyesinden başlayarak; postür, sağ ve sol el teknikleri, sol-re-la-mi telleri üzerinde 1. pozisyondaki etütler, şarkılar ve müzikal ifadeyi geliştirici 27 etkinlikten oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Musical expression is one of them ostim portant factors in supporting the development of child's self-confidence, discovering his talent sand developing his musical potential. Musical expression studies, which are important both in terms of general music education and instrument education, are a field of practice that is of tenneglected. Musical expression education is of tenneglected inviolin educationas in general musice ducation, and instead focused on the technical dimension of education. Interms of improving musicality in violin education, applications that improve musical expression are as important as technical studies. Playing the violin includes a complex structure in childhood. The main points of this complex structure are the violin's holding style that is not suitable for the natural posture, the fact that it is a fretless instrument, and right and left hand coordination difficulties. Movement-based musical expression studies can help facilitatet his complex structure. Violin education does not only consist of technical dimensions such as playing a piece in the right rhythm, using the bow correctly, and playing with good intonation. Musical expression, as well as the technical application area in violin education, is an application area that has its own unique features and needs to be developed within a certain program. When the literature is examined, it's obvious that the studies on movement-based violin education are quiteinade quate and there is no method study related to this. In this context, the aim of this research is to create an initial method for movement- based violin teaching that will support the development of musical expression. This study is designed for children who will learn violin at primary school level. The study consists of, starting from the beginner level; posture, right and left hand techniques, practices on sol-re- la-mi strings in the 1st position, songs and 27 activities to improve musical expression.