Improved asphalt aggregate mix properties by portland cement modification
Asfalt agrega karışım özelliklerinin portland çimentosu modifikasyonu ile geliştirilmesi
  1. Tez No: 76016
  2. Yazar: SERKAN TAPKIN
  3. Danışmanlar: S. OSMAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu değişmesi, Marshall metodu, performans, tekrarlı yükleme endirek çekme testi. VI, Filler replacement, Marshall method, performance, repeated load indirect tensile test rv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ASFALT AGREGA KARIŞIM ÖZELLİKLERİNİN PORTLAND ÇİMENTOSU MODİFİKASYONU İLE GELİŞTİRİLMESİ TAPKIN, Serkan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Öğretim Görevlisi Dr. S. Osman Acar Ortak Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Mustafa Tokyay Aralık 1998, 120 sayfa Bu çalışmanın amacı, normal dolgu malzemesi yerine Portland çimentosu kullanılmasının, yoğun gradasyonlu asfalt-agrega karışımlarının özellikleri ve laboratuar yorulma performansı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Ana konuya giriş yapılmasından sonra, bitüm, agrega ve Portland çimentosu üzerine olan temel bilgiler gözden geçirilmiştir. Filler değiştirilmesi konusu ile ilgili mevcut araştırmalar gözden geçirilmiş ve tartışılmıştır. Marshall karışım dizayn yöntemi ve esnek kaplamalar için dizayn performans kriteri sunulmuştur. Laboratuar test numunelerinin performans değerlendirilmesi bu çalışmada endirek yorulma testi aleti ya da diğer adıyla“Umatta test cihazı”ile yapılmış olduğundan, yorulma konusu ve tekrarlı endirek çekme testine özel bir önem verilmiştir. Laboratuar test programı için, temel karışım olarak kalkerli agrega ve 60/70 penetrasyonlu asfalttan oluşan yoğun bitümlü karışım seçilmiştir. Optimum bittim muhtevasında çimentolu ve çimentosuz numuneler üzerinde Marshall testleri yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, normal dolgu malzemesi yerine Portland çimentosu kullanıldığında Marshall stabilitelerinde gözle görülür bir artış olduğu saptanmıştır. Bir seri numunedede Umatta test cihazı kullanılarak endirek yorulmatestleri yapılmıştır. Karşılaştırılabilir sonuçlar elde edilebilmesi bakımından, test şartlan normal dolgu malzemesi ve Portland çimentosu kullanılan numuneler için sabit tutulmuştur. Elastik ve kalıcı birim deformasyonların incelenmesi, Portland çimentolu numunelerin laboratuar yorulma ömürleri normal çimentolu numunelere göre daha uzun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVED ASPHALT AGGREGATE MIX PROPERTIES BY PORTLAND CEMENT MODIFICATION TAPKIN, Serkan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Instructor Dr. S. Osman Acar Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay December 1998, 120 pages The objective of this study is to investigate the effect of the use of Portland cement in place of normal filler on mixture characteristics and laboratory fatigue performance of dense graded asphalt-aggregate mixtures. The introduction of the subject matter is followed by the review of the basic knowledge related to bitumen, aggregate and Portland cement. Available research on the subject of filler replacement is reviewed and discussed. Marshall method of mix design and design performance criteria for flexible pavements are presented. Fatigue phenomenon and laboratory repeated load indirect tensile test are given special consideration due to the fact that the performance evaluation of laboratory test specimens in this study is based on the indirect fatigue test equipment, namely“Umatta Tester”used in this study. For the laboratory test program, a dense bituminous mixture is selected as a base mixture which is composed of calcerous aggregate and 60/70 penetration asphalt. At the optimum asphalt content, Marshall tests are carried on specimens with and without Portland cement. It is observed that there is a definite increase in Marshall stabilities when Portland cement is used in place of normal filler. By the use of Umatta tester, indirect fatigue tests are performed on a series of specimens. In morder to have comparative results, the test conditions are kept constant for both types of specimens, namely with normal filler and with Portland cement. The analysis of elastic and permanent strains have shown that the laboratory fatigue life of the specimens with Portland cement are considerably higher than that of the specimens with normal filler.