The Analysis of change in territorial form of society in historical perspective
Tarihsel bakışaçısı ile toplumların sınırsal formlarının değişim analizi
- Tez No: 76019
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sınırlılık, otorite, ulus, bölge. iv, Territoriality, authority, nation, region. ui
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz TARİHSEL BAKIŞAÇISI İLE TOPLUMLARIN SINIRSAL FORMLARININ DEĞİŞİM ANALİZİ ARGUN, Gökmen Yüksek Lisans, Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: İlhan TEKELİ Ocak, 1998 Dünya düzeninde oluşan değişimler, bilinen mekansal parametreler üzerinde önemli anlam değişikliklerine sebep olmuştur. Bu önemli değişiklikler mekansal parametrelerden politik olarak en önemlilerinden sayılabilecek sınırlılık kavramına da yansımaktadır. Sınırlılık kavramı grupların mekansal politikalarını göz önüne serebilecek önemli bir araç olarak değerlendirilebilir. Bu kavramın anlam olarak geçirdiği değişikliğin zaman içindeki analizi, bize bugünün toplum ve gruplarının formları, mekansal beklenti ve politikaları hakkında yol gösterebilir. Bu yaklaşımla, Quebec'liler/Kanada, Katalanlar/İspanya, Kürtler/Türkiye ve Ukrayna S.S.R değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF CHANGE IN TERRITORIAL FORM OF SOCIETY IN HISTORICAL PERSPECTIVE ARGUN, Gökmen M. S., Depatment of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. İlhan TEKELİ January, 1998 The recent changes in world order causes great loses in traditional meanings of some spatial parameters of which one is the concept of 'territoriality'. The concept of 'territoriality' is a meaningful tool in analysing spatial politics of groups. It is also a useful guide for understanding legitimate bases that generates accepted group targets. The change in the meaning of territoriality in time gives us the way of thinking the from of group and societies of today, their spatial expectations and spatial politics. In this frame, recent 'micro-national' movements; such Quebecians in Canada, Catalans in Spain, Kurds in Turkey and also the case Ukraine are evaluated.