An Agent architecture for an electronic marketplace
Elektronik bir pazar için ajan mimarisi
- Tez No: 76018
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: elektronik ticaret, elektronik market, ajan, yazılım ajanları, ihale, Vickrey ihalesi, pazarlık, öneri, anlaşma, ÇORBA, DTD, DOM, XML. VI, Electronic commerce, electronic marketplace, agent, software agents, auction, Vickrey auction, negotiation, proposal, contract, CORBA, DTD, DOM, XML. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ ELECTRONİK BİR PAZAR İÇİN AJAN MİMARİSİ Utkun, Gökben Yüksek Lisans Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Asuman Doğaç Eylül 1998, 73 sayfa Elektronik ticaret, hızla büyüyen internette en çok gelecek vaadeden oluşumdur. Elektronik ticaret, müşteri servisinden kurumlar arası koordinasyona kadar pek çok alanı kapsayan iş aktivitelerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan bilgi teknolojileri ve servislerini kapsayan genel bir terimdir. Internet üzerinden mal ve servislerin alım satımı, elektronik ticaretin en çok görülen alt dallanndandır. Yazılım ajanları pek çok değişik işin yanısıra, Internet üzerinden mal ve servislerin alım satımını da otomize etmeye yardımcı olurlar. Bu tip yazılım ajanlarının elektronik ticaret işlemlerini gerçekleştirmek üzere kullanılması, Internet üzerindeki iş aktivitelerini hızla değiştirmektedir. Yazılım ajanları, amaçlan belirlendikten sonra, insan yönlendirmesi gerekmeden kendi başlarına hareket edebilirler. Alınması planlanan servis yada mal için internette araştırma yapıp, en iyi fiyatı bulmaya çalışmak zaman kaybettirici bir iş olduğundan, alım ve satım yapabilen ajanlar elektronik ticaret mimarisi için çok uygundur. Elektronik ticaretin en önemli noktalarından biride pazarlık stratejisidir. Bu tezde, elektronik bir marketin mimarisi tanıtılmış ve bu elektronik marketin alt yapısını oluşturan alıcı ve satıcıajanlar dizayn edilip programlanmıştır. Ajanlar pazarlık stratejisi olarak Vickrey ihale mekanizmasını kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN AGENT ARCHITECTURE FOR AN ELECTRONIC MARKETPLACE Utkun, Gökben M.S., Department of Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Asuman Doğaç September 1998, 73 pages Electronic Commerce has proven to be the most promising outcome of the explosive growth of the Internet. Electronic Commerce is a generic term that encompasses numerous information technologies and services used to implement the business practices ranging from customer service to inter-corporation coordination. One of the most common instances of electronic commerce is the exchange of goods and services over the Internet. Software agents help automate a variety of tasks including those involved in buying and selling goods over the Internet. The design of software agents that facilitate electronic commerce activities is drastically changing the way business activities are held on the Internet. Software agents can operate autonomously without the need for human supervision once the goals are defined for the agent. Because searching the web and finding the best deal is a time consuming process, software agents that can buy and sell fit best to the electronic marketplace architecture. The negotiation strategy is one of the most important issues of the electronic commerce. iiiIn this thesis, an electronic marketplace architecture is introduced and as a part of this marketplace, buying and selling agents that realize Vickrey auction mechanism as a negotiation strategy are designed and implemented.