İslami finansta krypto para; gerekçeler, sınırlamalar ve zorluklar
Cryptocurrency in Islamic finance; justifications, limitations, and challenges
- Tez No: 760201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Kripto Para Birimi, Şeriat, İslami finans, Para/Para Birimi, Bitcoin, Cryptocurrency, Shari'ah, Islamic finance, Money/Currency
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanlık bilgide büyüdükçe, çabalarının itici gücü, yaşamın ve çeşitli etkileşimlerinin basitleştirilebileceği yollar bulmak olmuştur. Sonuç olarak, insanlar takas sistemini sürdürülemez ve uygunsuz bulduklarında, meta paraya ve madeni paraya geçiş yaptılar. Altın ve gümüşün ortaya çıkışıyla, günlük işlem faaliyetlerimiz için nihayet mükemmel para birimini bulmuş gibiydik. Ne yazık ki durum böyle değildi, çünkü zamanla, yöneticilerin dar görüşlülüğü onları kısa vadeli kazançlar peşinde koşmaya yöneltti ve böylece sürekli değer kaybı yoluyla darp edilen madeni paraları nominal değerlerinden daha düşük bir değere getirdiler. Debasement sorunu, diğer nedenlerle birlikte, tahvilerin verilmesine yol açtı. IOU'lar yalnızca para birimi işlevi gören kağıt parçaları olsa da, insanlar gerçek bir değerleri olmadığını bilmelerine rağmen bu kağıt paraları kullanmakta rahatlardı. Bu imzalı senetlerin gerçek altının temsili olduğunu bilmeleri yeterli bir güvenceydi. Ayrıca, daha iyi bir sistem arayışında, fiat para birimi için altın ve gümüş standartları terk edildi. Ancak itibari para, öngörülen ideal sistem olarak ortaya çıkmadı. Ondan, bitcoin ve kripto para birimlerinin doğuşunu sebeb olan dijital para birimi sistemine geçtik. Kripto paraya olan bu evrim eşi görülmemiş çünkü sadece insanın parasal evriminde başka bir adım olarak işaret etmiyor, aynı zamanda arkasındaki fikir onu benzersiz kılan şeydir. İnsan artık farklı bir değişim aracının kullanımına geçmiyor. Bunun yerine, herkes için merkezi olmayan ve hükümet müdahalesinden arınmış evrensel bir para sistemi tasarlamayı amaçlamaktadır. Bu, insanoğlunun parası için devlete ya da aracılara bağımlı olan yüzyıllarının sonu anlamına gelecektir. Ancak, hem geleneksel hem de Şeriat perspektifinden, kripto para biriminin Dolar, Euro vb. gibi alternatif bir para birimi rolünü tam olarak üstlenebilmesi için, bir değişim aracı, hesap birim ve değer deposu olarak daha geniş kabul yoluyla kendini kanıtlaması gerekir. Bitcoin'in istikrarsızlığı, içsel değer eksikliği, risk seviyesi birçok eleştiriye maruz kalmasına rağmen, altında yatan teknoloji olan blockchain ve kriptografi ve merkezi sisteme olan artan güven kaybı, Bitcoin'i cazip bir alternatif haline getiriliyor. Şeriat açısından, aksini gösteren bir kanıt olmadıkça tüm işlemler caizdir. Bu itibarla, alimler, bir fenomeni, onun caiz olup olmadığını tespit etmek için dikkatle incelemelerini sağlarlar. Bu inceleme, bitcoin'in bir varlık mı yoksa bir para birimi mi olduğu ve hatta ilk etapta ticarete izin verilip verilmediği konusunda tartışmalara yol açtı. Çalışma, İslami finans ışığında kripto para biriminin çeşitli faydaları, sınırlamaları ve zorlukları olduğunu bulmuştur. izin verilebilirliği ile ilgili olarak, para biriminin izin verilebilirliği konusunda yelpazenin her iki tarafından da güçlü argümanlar olduğunu tespit etti. Ancak, daha iyi bilgilendirilmiş kararlar için daha fazla zamana ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
As mankind grew in knowledge, the driving force of his efforts has been finding ways in which life and its various interactions could be simplified. As a result, when humans deemed the barter system to be unsustainable and inconvenient, they transitioned to commodity money and metallic money. With the advent of gold and silver, it seemed as if we had finally founded the perfect currency for our day to day transactional activities. Unfortunate, that was not the case, because with time, the short sightedness of rulers led them into pursuing short term gains and thus rendered the minted coins to worth less than their face value through continuous debasement. The debasement problem, together with other reasons, gave rise to the issuance of IOUs. Although the IOUs were merely pieces of papers serving as currency, people were comfortable using these paper monies even though they knew they had no intrinsic value. The fact that they knew these signed promissory notes were a representation of actual gold was enough of an assurance. Furthermore, in the quest for a better system, the gold and silver standards was abandoned for fiat currency. However, fiat money did not turn out to be the foreseen ideal system. From it, we transitioned to the digital currency system which saw the birth of bitcoin and cryptocurrencies. This evolution to cryptocurrency is unprecedented because it does not merely mark as another step in man's monetary evolution, but also the idea behind it is what makes it unique. Man is no longer transitioning to the use of a different medium of exchange. Rather, it is meant to devise a universal currency system for all, that is decentralized and free from government interference. This will mark as the end to man's centuries long dependent on the state or intermediaries for his currency. However, for cryptocurrency to fully assume the role of an alternative currency to the likes of the Dollar, Euro etc. then it is required to prove itself through wider acceptance as a medium of exchange, unit of account, and store of value from both a conventional and Shari'ah perspective. Although the instability, lack of intrinsic value, risk level of Bitcoin has drawn a lot of criticisms, its underlying technology, blockchain and cryptography, and the increasing loss of confidence in the centralized system is making it an attractive alternative. From a Sharia'ah perspective, all transactions a permissible unless there is a proof to the otherwise. And as such, scholars make sure that they scrutinize a phenomenon to ascertain its permissibility. This scrutiny has led to debates as to whether bitcoin is an asset, or a currency, or even permissible to trade in in the first place. The study has found that there are several benefits, limitations and challenges of cryptocurrency in light of Islamic finance. Regarding its permissibility, it found that there are strong arguments from both sides of the spectrum regarding the permissibility of the currency. Although more time is needed for more well-informed verdicts.