Characterization of micronsized poly (ethylene terephthalate) filled high density polyethylene composites
Mikron boyutta poli (etilen tereflatat) dolgulu yüksek yoğunluklu polietilen kompozitlerin karakterizasyonu
- Tez No: 76021
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, YYPE-PET Kompozitleri, Silan Bağlayıcı, Yüzey Modifikasyonu, Mekanik Özellikler. vi, Recycling, HDPE-PET Composites, Silane Coupling Agent, Surface Modification, Mechanical Properties. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZ MİKRON BOYUTTA POLİ(ETİLEN TEREFTALAT) DOLGULU YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN KOMPOZİTLERİN KARAKTERİZASYONU DEMİR, Tülinay Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Mayıs 1998, 54 sayfa Bu çalışma atık poli(etilen tereftalat) (PET) şişelerinin, toz haline getirilerek yüksek yoğunluklu polietilende (YYPE) dolgu malzemesi olarak kullanılıp kompozit yapılması yoluyla geri dönüşümünü kapsar. YYPE ile PET arasındaki ilişkiyi arttırmak için silan bağlayıcılar kullanılmıştır. Buna ek olarak, PET tozunun yüzey modifikasyonu için, silan bağlayıcılarla birlikte, maleik anhidrit ve zincir uzatıcılar da kullanılmıştır. Atık PET şişeler kristallendirildikten sonra toz haline getirilmiştir. Daha sonra yüzeyi modifıye edilmiş veya edilmemiş PET tozu kullanılarak, değişik konsantrasyonlardaki kompozitler hazırlanmıştır. PET taneciklerinin ortalama büyüklüğü Tanecik Boyut Analizörü ile tayin edilmiştir. Hazırlanan kompozitlerde taneciklerin matriks içindeki homojen dağılımım göstermek için tomografik metod kullanılmıştır. Mekanik özellikler, elastik modül,kopma mukavemeti, kopmadaki uzama ve darbe dayanımı açısından incelenmiştir. Dinamik mekanik özellikler, Dinamik Mekanik Analizör (DMA) ile çalışılmıştır. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile kompozitlerin kopma yüzeyleri incelenmiştir. Çalışmalarda, ince PET taneciklerinin matriks içinde düzenli dağılımı sağlanmıştır. PET taneciklerinin yüzey modifikasyonu sayesinde, matriks ve dolgu malzemesi arasındaki yapışma başarıyla gerçekleşmiştir. Bu yapışma SEM çalışmalarında da görülmüştür. Böylece, silan bağlayıcılarının, genel kullanımları dışında, organik dolgu malzemesi ve organik matriksten oluşan bu sistemlerde de kullanılabilirliği gösterilmiştir. Kompozitlerin mekanik özelliklerindeki görülür değişiklikler, dolgu malzemesinin, miktarı arttırılarak eklenmesinden ve yüzeyinin modifikasyonundan sonra ortaya çıkmıştır. Modül değerinde, dolgu malzemesinin % 40 oranında eklenmesinden sonra dikkate değer bir artış meydana gelmiştir. Gerilim kuvvetindeki en iyi değerler, yüzey modifikasyonlu % 40 PET içeren kompozitlerde görülmüştür. Diğer taraftan, artan dolgu miktarı kopmadaki uzamanın belirgin oranda azalmasına neden olmuştur. PET yüzeyinin modifikasyonu kompozitlerin darbe direncinde önemli bir iyileşme sağlamıştır. Dolgu miktarının ve yüzey modifikasyonlarının etkileri. DMA çalışmaları ile de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF MICRONSIZED POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) FILLED HIGH DENSITY POLYETHYLENE COMPOSITES DEMIR,Tülinay M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer May 1998, 54 pages This study covers the recycling of waste poly(ethylene terephthalate) (PET) bottles, via powdering and using as filler in high density polyethylene (HDPE) to make composites of it. Silane Coupling Agents (SCA) were utilised to enhance the compatibility of the filler PET and the matrix HDPE. Maleic anhydride and chain extenders were also used in addition to SCA, to improve the surface properties of PET powder particles. Waste PET bottles were powdered after crystallisation. Then, PET powder, with or without surface treatment, was used to prepare composites at different concentrations by melt mixing. The average size and size distribution of PET particles were determined by Particle Size Analyser instrument. For the prepared composites, tomographic method was applied to examine the homogeneity of dispersion PET of particles through the matrix. Mechanical properties were studied in terms of elastic modulus, tensile iiistrength, strain at break and impact strength. Dynamic mechanical properties were investigated by Dynamic Mechanical Analysis, DMA. The fractured surfaces of composites were examined by Scanning Electron Microscope, SEM. Throughout the studies, the good dispersion of fine PET particles in HDPE matrix was provided. By the surface modification of PET particles, the well adhesion between filler and matrix was successfully achieved. The adhesion was also seen in SEM studies. The ability of utilisation of SCAs for such systems, besides the common use of SCAs, those include both organic filler and an organic matrix was proved to be successful. The observable changes in mechanical properties of composites occurred with the amount of filler and also by the surface treatment. A noticeable increase in modulus took place after addition of 40 % filler. The most improved values in tensile strength appeared in composites contain 40 % surface modified PET. On the other hand, increasing filler content caused a sharp decline in elongation at break. Surface modifications of PET brought about significant developments in impact resistance of composites. The effect of filler content and surface modifications was also observed in DMA studies.