Polymrization and polymer characterization of n-butyl acrylate
N-butil akrilatın polimerleşmesi ve polimer karakterizasyonu
- Tez No: 76022
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: n-butyl acrylate, solution polymerization, chain transfer, gamma radiation, light scattering
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Akrilik polimerleri çok önemli ticari polimerlerdir. Polibutilakrilat özellikle yapıştırıcı, kaplama ve kopolimer üretiminde kullanılır. Polimerlerin molekül ağırlıklarının fiziksel özelliklerine etkisi büyüktür. Zincir transfer işlemi polimerlerin molekül ağırlığını kontrol edebilir. Bu amaçla butu akrilat gama ışınlan ile polimerleştirildi. Polimerlerin karakterizasyonu FTIR ve DSC yöntemleriyle yapıldı. Elde edilen polimer bilinen çözücülerde çözünmedi. Bunun nedeni polimerin çok kısa özivme zamanına sahip olması ve yine çok kısa sürede çapraz bağlanması olabilir. Bu problemi çözmek için çözücüye transfer birimleri kullanıldı; bunlar benzen, aseton ve asetonitril gibi çözücülerdi. Bu çözücülere transfer sabitleri hesaplandı. Transfer sabitlerinin dielektrik sabitlerine ters olarak orantılı olduğu saptandı. Molekül ağırlığı tayininde ışık saçılması metodu kullanıldı ve çözücüye zincir transferinin molekül ağırlığını kontrol edebileceği görüldü. Ayrıca polimerin değişik çözücülerdeki viskoziteleri ölçülerek K ve a sabitleri bulundu.Anahtar Kelimeler : butil akrilat, çözelti polimerizasyonu, zincir transferi, gama ışıması, ışık saçılması
Özet (Çeviri)
Acrylic polymers are very important commercial polymers. Poly (w-butyl acrylate) is used especially as adhesive, in coatings and copolymer production. The molecular weight of the polymers has significant contribution on their physical properties. Chain transfer can control molecular weight of polymers. For this reason, «-butyl acrylate was polymerized by gamma irradiation. The product was characterized by FT-IR and DSC techniques. The product was not soluble in common solvents. The reason can be that the polymer has a very short autoacceleration time and again crosslinked in a short time. In order to overcome this problem, chain transfer agents were used; these were benzene, acetone and acetonitrile as solvents. Chain transfer constants to these solvents were calculated. It was seen that the chain transfer constants were inversely proportional to the dielectric constants. Light scattering technique was used in molecular weight determination and it was seen that chain transfer to solvent could control molecular weight. Furthermore, by measuring viscosity of the polymer in different solvents, K and a constants were determined.