Farkli Amerikan asma anaçlar üzerine aşılı papazkarası üzüm çeşidinde tane ebat gruplarına göre şıra fitokimyasal bileşimlerinin incelenmesi
A research on the grape juice phytochemical properties in terms of berry size groups in Papazkarasi cv. on grafted different rootstocks
- Tez No: 760210
- Danışmanlar: PROF. DR. ELMAN BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Asma Anacı, Tane Boyutu, Fitokimyasal, Papazkarası, 1103P, 110R, 420A, Rootstock, Berry Size, Phytochemical, Papazkarası, 1103P, 110R, 420A
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET FARKLI AMERİKAN ASMA ANAÇLARI ÜZERİNE AŞILI PAPAZKARASI ÜZÜM ÇEŞİDİNDE TANE EBAT GRUPLARINA GÖRE ŞIRA FİTOKİMYASAL BİLEŞİMLERİNİN İNCELENMESİ Semih ERİŞKEN Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Elman BAHAR Araştırma 2021 yılında Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi Poyralı köyü Karadere Mevkii'nde Mustafa Çamlıca Danışmanlık Hizmetleri ve Tarım İşletmeleri Ltd. Şti. bağında yapılmıştır. Denemede 10 yaşındaki 1103P/Papazkarası, 110R/Papazkarası, 420A/Papazkarası aşı kombinasyonlarına ait omcalar kullanılmıştır. Araştırmanın amacı; 3 farklı Amerikan asma anacı üzerine aşılı Papazkarası çeşidinin salkımlarındaki taneler, 1 Kontrol ve 5 ebat grubuna ayrılarak anaç ve ebat etkilerinin morfolojik ve fitokimyasal açıdan farklılıklarının incelenmesidir. Çalışmada taneler ≤12 mm; 12,00-14,00 mm; 14,00-16,00 mm; 16,00-18,00 mm ve ≥18 mm ebatlarındaki elekler kullanılarak ebatlarına ayrılmıştır, kontrol grubu ise salkımlar üzerinde bulunan toplam tane sayısının ebat dağılımına göre oluşturulmuştur. Sonuç olarak; morfolojik açıdan bölge şartlarına en iyi adaptasyonu 420A/Papazkarası kombinasyonu göstermiştir. Fitokimyasal bileşim açısından incelendiğinde şıradaki primer metabolitlerin anaç ve ebatlar arasında 1103P/Papazkarası kombinasyonunun ≥18,00 mm'lik ebat grubu ön plana çıkmaktadır. Bölgedeki bu kombinasyonlarla yapılan çalışmada olgunluk indisleri, °Brix ve % alkol değerleri anaç ve ebat açısından yetersiz görülmüştür. Bu kriterlerin istenen seviyeye çıkarılması için kupaj ve şaptalizasyon gibi işlemlerin yapılması önerilmektedir. Sekonder metabolitleri anaç bazında incelendiğinde 1103P/Papazkarası, 110R/Papazkarası ve 420A/Papazkarası kombinasyonlarının ≤12,00 mm ve 12,00-14,00 mm'lik ebat grupları yüksek değerler vermiştir. Şıra kalitesinin dışında şarap kalitesini belirlemek amacıyla şarapta duyusal analizlerin belirlenmesi için bu tarz çalışmaların sürdürülmesi tavsiye edilmektedir. Eleme yöntemiyle veya tane ebadını küçültecek farklı yöntemler uygulanarak daha kaliteli şaraplar elde edilebilir. Farklı Amerikan asma anacı kombinasyonlarıyla da bu konu üzerine çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH on the GRAPE JUICE PHYTOCHEMICAL PROPERTIES in TERMS of BERRY SIZE GROUPS in PAPAZKARASI cv. on GRAFTED DIFFERENT ROOTSTOCKS Semih ERİŞKEN Department of Horticulture MSc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Elman BAHAR The research was carried out by Mustafa Çamlıca Consulting Services and Agricultural Enterprises Ltd. Sti.in 2021 in Kırklareli province Pınarhisar district Poyralı village Karadere locality. It was made in the trial vineyard. In the experiment, 10 to 1103P/Papazkarası, 110R/Papazkarası, 420A/Papazkarası applied vines were used. Purpose of the research; it is the examination of the morphological and phytochemical examination of rootstocks and sizes, separating from 1 control and 5 sizes in the clusters of Papazkarası trainings grafted on 3 different American grapevine rootstocks. In order to carry out the study, breaking and controlling the large sizes of the sieves of 12 mm, 12,00-14,00; 14,00-16,00; 16,00-18,00 and ≥18 mm is also the base complex of these sizes on the clusters. As a result; 420A/Papazkarası combination showed the best adaptation to the regional conditions in terms of morphology. When examined in terms of phytochemical composition, ≥18,00 mm size group of 1103P/Papazkarası combination comes to the fore among the rootstocks and sizes of primary metabolites in must. In the study conducted with these combinations in the region, maturity indices, °Brix and % alcohol values were found to be insufficient in terms of rootstock and size, and it is recommended to perform processes such as cupping and screeding to increase these criteria to the desired level. When we examined the secondary metabolites on rootstock basis, ≤12,00 mm and 12,00-14,00 mm size groups of 110R/Papazkarası and 420A/Papazkarası combinations gave high values. It is recommended to continue such studies in order to determine the sensory analyzes in wine in order to determine the wine quality apart from the must quality. Better quality wines can be obtained by sieving or applying different methods to reduce berry size. It is recommended to carry out studies on this subject with different combinations of American grapevine rootstocks.