COVID-19 geçiren hastalarda yeni tanı fibromiyalji sıklığının belirlenmesi
Determination of the frequency of newly diagnosed fibromyalgia in patients with A history of COVID-19
  1. Tez No: 760254
  2. Yazar: BÜŞRA SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: fibromiyalji, hastane yatışı, düşük molekül ağırlıklı heparin, obezite, fibromyalgia, hospitalization, low molecular weight heparin, obesity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, son 1 yıl içerisinde COVİD-19 geçiren bireylerde yeni tanı Fibromiyalji Sendromu (FMS) sıklığını ve ilişkili faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel desendedir. Gönüllülere sosyodemografik özellikleri kaydedilmiştir. Ayrıca, COVİD-19 sonrası kas veya eklem ağrısı şikâyeti olanlara Fibromiyalji Etki Anketi ve 2016 ACR kriterlerini içeren bir anket de uygulanmıştır. Bulgular: FMS gözlenen hasta grubunun medyan Beden Kitle İndeksi (VKİ) düzeyinin daha yüksek olduğu saptandı. Kronik hastalık görülme oranının FMS gelişimi gösteren ve göstermeyen gruplar arasında farklılık gözlenmedi. Eklem ağrısı, kas ağrısı veya ateş görülen hasta oranının FMS gözlenen grupta daha yüksek olduğu belirlendi. COVİD-19 hastalığı sürecini evde geçiren hasta oranının FMS gözlenen grupta daha düşük olduğu görüldü. Oksijen desteği verilen hasta oranının FMS gözlenen grupta daha yüksek olduğu belirlendi. Favipiravir, nonsteroid antiinflamatuar ilaç veya düşük molekül ağırlıklı heparin kullanan hasta oranının FMS gözlenen grupta daha yüksek olduğu belirlendi. VKİ >27,92 düzeyinin, FMS' ye ait riskin artmasıyla önemli ölçüde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde düşük molekül ağırlıklı heparin kullanan hastalarda FMS gelişim riskinin 5,35 kat daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: COVİD-19 geçiren hastalarda FMS sıklığı yaklaşık %10 idi. Etiyolojisinde viral hastalıklar da suçlanan FMS için COVİD-19 geçirmiş olmak da risk olarak değerlendirilebilir. Obezitenin FMS hastalığı ile ilişkisi daha önceden bilinmektedir. Biz çalışmamızda ek olarak FMS gelişmesi için VKİ >27,92 değerini kesme değeri olarak tespit ettik. COVİD-19 sebebiyle ani kilo almanın FMS ile ilişkisi ileri çalışmalarda araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, our aim is to examine the frequency of newly diagnosed Fibromyalgia Syndrome (FMS) and related factors in individuals who have had COVID-19 last year. Materials and Methods: This was a cross-sectional study. Sociodemographic characteristics of the volunteers were recorded. In addition, a Fibromyalgia Impact Questionnaire and a questionnaire including the 2016 ACR criteria were also administered to those who complained of muscle or joint pain after COVID-19. Results: It was found that the median Body Mass Index (BMI) level of the patient group with FMS was higher. There was no difference in the incidence of chronic disease between groups that developed FMS and those that did not. It was determined that the proportion of patients who experienced joint pain, pain or fever was higher in the group with FMS. It was found that the proportion of patients who underwent the COVID-19 disease process at home was lower in the group where FMS was observed. It was determined that the proportion of patients who were given oxygen support was higher in the group where FMS was observed. It was determined that the proportion of patients using favipiravir, non-steroidal anti-inflammatory drugs or low molecular weight heparin was higher in the FMS group. It has been determined that a BMI >27.92 is significantly associated with an increased risk of FMS. In multivariate logistic regression analysis, it was determined that the risk of developing FMS was 5.35 times higher in patients using low molecular weight heparin. Conclusion: The frequency of FMS in patients undergoing COVID-19 was about 10%. For FMS, which is also blamed for viral diseases in its etiology, having had COVID-19 can also be assessed as a risk. The relationship of obesity with FMS disease is already known. In addition, we determined BMI >27.92 as a cut-off value for the development of FMS. The relationship of sudden weight gain due to COVID-19 with FMS should be investigated in further studies.