COVİD-19 tanılı hastalarda IL-6, TNF–α, IP-10 ve MR-PRO-ADM 'nin prognozu öngörmedeki rolü
The role of TNF–α IL-6 IP-10 and MR-PRO-ADM in predicting the prognosis in patients with a diagnosis of COVİD-19
  1. Tez No: 768882
  2. Yazar: DERYA TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYKAL TÜLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, MR-proADM, IL-6, TNF–α, IP-10, COVID-19, MR-proADM, IL-6, TNF–α, IP-10
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
COVID-19 hastalığında, hastalığın seyri çok değişken olup, hangi hastaların kötüleşeceğini erken dönemde tespit etmek en az tanı konulması kadar önemlidir. Bu çalışmada COVID-19 tanılı hastalarda IL-6, TNF–α , IP-10 ve MR-Pro-ADM seviyelerinin, klinik seyri ve prognozu ön görmedeki rolünü, yoğun bakım yatışı ve moralite ile ilişkisini, çalışma grupları arasındaki farklılıkları değerlendirmek amaçlandı. Çalışmaya dâhil edilen 259 hastada, yatışlarının ilk 48. saatinde alınan kan örneklerinden ELİSA kitleri kullanılarak IL-6, TNF–α , IP-10, MR -Pro-ADM serum düzeyleri çalışıldı. Hastaların yaşı, demografik bilgileri, rutin alınan laboratuvar tetkikleri, yatış süreleri ve sonlanım durumları (taburcu/yoğun bakım/ölüm) not edildi. Hastalar Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yayınlanan 2019 Korona Virüs Hastalığı Rehberine (6. baskı) göre sınıflandırıldı. Hafif klinik semptomlu, akciğer tutulumu olmayan hastalar 1a ve solunum yolu semptomları olup, görüntülmesinde pnömonisi olan hastalar 1b olmak üzere, hastalığı hafif geçirenler 1. grup, belirgin solunum semptomları olan, şiddetli klinik tabloya sahip hastalar 2a ve yoğun bakım takibi gereken kritik hastalar 2b olmak üzere, hastalığı ağır geçirenler 2. grup olarak ayrıldı. Hastalığı ağır geçiren grupta hafif geçiren gruba göre, IL-6, TNF–α , IP-10 ve Pro-ADM seviyeleri istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti. IL-6 ve Pro-ADM'nin hastalık şiddetini ön görmedeki tanı performanslarının, TNF-α ve IP-10 belirteçlerinden anlamlı şekilde yüksek olduğu (pIL-6 vs TNF-α.05). Pro-ADM çalışılan diğer markırlardan farklı olarak sadece ağır klinik seyirli hastalarda değil, solunum yolu semptomları olup, görüntülmesinde pnömonisi olan 1b grubundaki hastalarda, hafif klinik semptomlu, akciğer tutulumu olmayan 1a grubundaki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Sonuç olarak bu çalışmada MR-Pro-ADM , TNF–α , IP-10 ve IL-6'nın erken dönemde, hastalık progresyonu, yoğun bakıma gidiş ve mortalite için prognostik faktörler olarak anlamlı sonuçlar gösterdiği bulundu. COVID-19 patogenezde aydınlatılması gereken pek çok nokta vardır ve hastaların kötüleşmesinde etkili olan faktörler halen tam olarak bilinmemektedir. Bu noktaların aydınlatılması, prognozda önemli olan faktörlerin gösterilmesi için geniş çaplı çok merkezli yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Role of TNF–α IL-6 IP-10 and MR-PRO-ADM in Predicting the Prognosis in Patients with a Diagnosis of Covid-19 Since COVID-19 is associated with a highly variable disease course, early identification of patients with a potentially worse outcome is at least as important as establishing a diagnosis. In this study, IL-6, TNF-α, IP-10, and MR-Pro-ADM levels were compared between study groups in terms of their ability to predict the prognosis, intensive care unit admission, and mortality. IL-6, TNF-α, IP-10, and MR-Pro-ADM were determined in 259 patients using ELISA kits on blood samples obtained within 48 hours of admission. Age, demographic data, routine laboratory tests, length of hospital stay, and the discharge status (discharged/intensive care/death) were recorded. Patients were categorized using the 2019 Coronavirus Disease Guidelines (6th Edition) proposed by the Chinese National Health Commission. Group 1 consisted of patients with mild (1a) and moderately (1b) severe disease, while Group 2 consisted of patients with severe (2a) and critical (2b) disease. Patients with severe disease had significantly elevated IL-6, TNF-α, IP-10, and MR-Pro-ADM (p < 0.001 for all) levels as compared to patients with mild disease. IL-6 and Pro-ADM had significantly better diagnostic performance than TNF-α and IP-10, in terms of their ability to predict disease severity (pIL-6 vs TNF-α.05). In conclusion, our findings suggest that MR Pro-ADM, TNF-α, IP-10, and IL-6 measured early in the course of the disease may be utilized as prognostic markers to predict ICU admission and mortality. The exact pathogenetic mechanisms of COVID-19 and factors responsible for a worse outcome remain largely unknown. Further multi-center, large scale studies should shed more light on these mechanisms and prognostic factors.