Effect of science process skill oriented lesson on understanding of fluid force concepts
Bilimsel işlem becerilerini kullanmaya yönelik yöntemin öğrencilerin akışkanların kaldırma kuvveti konusunu anlamalarına etkisi
- Tez No: 76029
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel İşlem Becerileri, Mantıksal Düşünme Yeteneği, Fen Dersi Tutum Ölçeği, Akışkanların Kaldırma Kuvveti. vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz BİLİMSEL İŞLEM BECERİLERİNİ KULLANMAYA YÖNELİK YÖNTEMİN ÖĞRENCİLERİN AKIŞKANLARIN KALDIRMA KUVVETİ KONUSUNU ANLAMALARINA ETKİSİ DOĞRUÖZ, Pınar Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer GEBAN Eylül 1998, 114 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, bilimsel işlem becerilerini kullanmaya yönelik fen eğitimi yönteminin öğrencilerin başarılarına, fen konularına olan tutumlarına ve bilimsel işlem becerilerine etkisini geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırarak incelemektir.Bu çalışmanın örneklemini ODTÜ Geliştirme Vakfı özel Lisesi Orta Kısımdaki aynı öğretmenin dört ayrı sınıfındaki 116 orta ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma 1997 yılı ilkbahar döneminde uygulanmıştır. Bu araştırmada deney grubu akışkanların kaldırma kuvveti konusunu bilimsel işlem becerilerini kullanmaya yönelik ders işleyişi ile öğrenirken, kontrol grubu ise geleneksel öğretim yöntemini kullanmıştır. Bu araştırma 4 hafta sürmüştür ve ön-test son-test kontrol deseni üzerine oturtulmuştur. Araştırmada gerekli olan veriler başlıca (1) Sıvıların ve Gazların Kaldırma Kuvveti Başarı Testi, (2) Fen Bilgisi Dersi Tutum ölçeği, (3) Bilimsel İşlem Beceri Testi ve (4) Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi olarak dört ölçekten elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için varyans analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları bilimsel işlem becerileri ile eğitim gören öğrencilerin akışkanların kaldırma kuvveti konusundaki başarılarının, geleneksel fen dersi yöntemiyle eğitim gören öğrencilerden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca bilimsel işlem becerileriyle eğitim gören öğrencilerin fen dersine karşı ilgilerinin istatistiksel olarak daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SCIENCE PROCESS SKILL ORIENTED LESSON ON UNDERSTANDING OF FLUID FORCE CONCEPTS DO?RUÖZ, Pınar M.S., Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer GEBAN September 1998, 114 pages The first main purpose of this study was to investigate the effectiveness of science process skills oriented lesson over traditionally designed science lesson on understanding of fluid force concepts, and attitude toward science as a school subject, and science process skills. The subjects of this study consisted of 116 seventh grade students from four General Science Classes of the same teacher in METU College. The study was conducted in the spring semester in 1997. iiiDuring the treatment of teaching fluid force concepts in a general science curriculum, the experimental group received reinforcement by the science process skill activities while the control group utilized traditionally designed science lesson over a period of four weeks. Pretest and posttest measures were taken on the three dependent variables: school science achievement related to fluid force concepts measured with Fluid Force Concept Achievement Test (FFCAT), science attitude measured with Attitude Scale Toward Science as a School Subject (ASTSc), and science process skills measured by Science Process Skill Test (SPST). Logical Thinking Ability Test (LTAT) was used at the beginning of treatment to determine students' reasoning ability levels. Ancova and Anova were used to test the hypotheses of the study. The results displayed that the science process skills oriented lesson group scored significantly better than the traditionally designed science lesson group with respect to achievement in fluid force concepts and science process skills. The science process skills oriented lesson group developed statistically higher attitude toward science as a school subject. KEYWORDS: Science Process Skill, Logical Thinking Ability, Attitude Toward Science as a School Subject, Fluid Force. IV