Yüzücülerde uygulanan 12 haftalık farklı geribildirim modellerinin yüzme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different 12-week feedback models on swimming skills in swimmers
  1. Tez No: 760447
  2. Yazar: YASEMİN DOĞAN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜÇHAN İRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Geribildirim, Kuvvet, Swimming, feedback, strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma Özel Kayseri Bahçeşehir Kolejinde eğitim gören kız öğrencilere uygulanan farklı geribildirim modellerinin yüzme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya 7-9 yaş aralığında olan 60 yüzme temel eğitimi alacak olan gönüllü çocuk kadın katıldı. Gönüllüler sözel (20), video (20) ve sözel + video (20) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden gönüllülerin velilerine“Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu”imzalatıldı. Birinci deney grubuna temel beceriler öğretilirken sözel olarak geri bildirim kullanılan grupta her öğrenciye bireysel olarak, her hareket performansı için, hareketi tamamlandıktan sonra iki adet performansa dayalı geribildirim verildi. İkinci deney grubundaki öğrencilere öğretilen beceriler video ile kayıt altına alındı. Öğrencilere hareketin ideali ile kendi ortaya koymuş olduğu video görseli izlettirilerek öğrenciye görsel olarak geribildirim verildi. Üçüncü deney grubuna ise hem sözel hem video destekli geribildirim verildi. Video kayıtları üç yüzme uzmanı tarafından izlenerek, görüntüler puanlandırıldı. Üç uzman antrenörün elde ettiği puanların ortalaması alınarak her öğrenci için tek bir skor haline dönüştürüldü. Çalışmaya katılan gönüllülere haftada 3 gün olmak üzere 12 hafta yüzme temel eğitimi içine aerobik yüzme egzersizi uygulandı. Uygulanan egzersizler esnasında çocukların fiziksel gelişimini değerlendirmek için biri yüzeye, diğeri su altına yakın yerleştirilmiş iki kamera kaydedici ile hareketler kaydedildi. Elde edilen yüzmeye dair kayıtlar 'yüzme derecelendirme skalası' ile değerlendirildi. Çocukların boyları bol ölçer aleti ile ölçülerek cm cinsinden, vücut ağırlıkları“Tanita”markalı tartı kullanılarak ölçüldü. Dinamometre ile kuvvet ölçümleri alındı. Omuz genişliği ve kulaç uzunluğunu ölçmek için Holtain marka antropometrik set kullanıldı. Veriler IBM istatistik paket programda analiz edildi. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu histogram, q-q grafikler ve Shapiro-Wilk testi ile edildi. Verilerin Varyans homojenliği Levene testi ile değerlendirildi. İkiden fazla grup karşılaştırmalarda nicel değişkenler için tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Öncesi ve sonrası ölçüm karşılaştırmalarında eşleştirilmiş t testi kullanıldı. Verilerin analizi TURCOSA (TURCOSA Analitik LtdCo, www.turcosa.com.tr) istatistik yazılımında gerçekleştirildi. Sözel, video, sözel+video gruplarına uygulanan yüzme egzersizi sonrasında bacak kuvveti, sırt kuvveti, el kavrama kuvveti, omuz genişliği kulaç uzunluğu ve teknik öğrenme ölçümlerinde, gruplara ait ön test son test karşılaştırılmasında son test lehine anlamlı fark olduğu tespit edildi(p0.05). Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında öğrenilen becerinin sözlü talimatlarla birleştirilen görsel geri bildirimin (sözel+video), sözlü geri bildirim ve görsel geri bildirime göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effects of different feedback models applied to female students studying at private Bahçeşehir College on their swimming skills. 60 volunteer women between the ages of 7 and 9 who will receive basic swimming training participated in the study. Volunteers were divided into 3 groups as verbal (20), video (20) and verbal+video (20). An“Informed Voluntary Consent Form”was signed by the parents of the volunteers who agreed to participate in the study. While basic skills were taught to the first experimental group by the trainers, two performance-based verbal feedback was given to each student individually, for each movement performance, after the movement was completed. The skills taught to the students in the second experimental group were recorded with video. Visual feedback was given to the students by the instructors, by making the students watch the video visual they had created with the ideal of the movement.The third experimental group was given both verbal and video-supported feedback. Video recordings were watched by three swimming experts and the images were scored. The average of the scores of three expert coaches was converted into a single score for each student. Aerobic swimming exercise was applied to the volunteers participating in the study for 12 weeks, 3 days a week, for basic swimming training. In order to evaluate the physical development of the children during the exercises, movements were recorded with two camera recorders, one placed near the surface and the other under water. Records of swimming were evaluated with the 'swimming rating scale'. The children's body heights were measured with a tool in cm meter and their body weights were measured using a“Tanita”bascul in kg. The measurements of strenght were made with a dynamometer. Holtain brand anthropometric set was used to measure shoulder width and stroke length. The data were analyzed in the IBM statistical 22 package program.the normal distribution check of the variables was tested with histogram, q-q graphs and Shapiro-Wilk test. Variance homogeneity of the data was evaluated with Levene's test. One-way analysis of variance was used for quantitative variables in more than two group comparisons. Paired t-test was used for pre- and post-measurement comparisons. Data analysis was carried out in TURCOSA (TURCOSA Analitik LtdCo, www.turcosa.com.tr) statistical software. After swimming exercise applied to verbal, video, verbal+video groups, it was determined that there was a significant difference in favor of the posttest in the pretest-posttest comparisons of the averages of leg strength, back strength, handgrip strength, shoulder width, arm span and technical learning measurements (p0.05). Considering the results of the research, it was determined that the visual feedback (verbal+video) combined with the verbal instructions of the learned skill was more effective than the verbal feedback and visual feedback.