Penek Çayı Havzası'nda sedimanter litolojik birimlerdeki erozyon oranının belirlenmesi
Determination of the surface erosion intensity in Penek Riverbasement
- Tez No: 760446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yüzey Erozyonu, Parmak Erozyonu, Oyuntu Erozyonu, Sinsi Doğal Afet, Penek Çayı, Erzurum, Penek River, surface erosion, insidious natural disaster, sediment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Erozyon, günümüz dünyasında doğal afetler içerisinde“sinsi doğal afet”olarak bilinen çok tehlikeli bir doğal afettir. Dünyada birçok ülkede büyük bir problem olarak görülen, özellikle tarımsal üretimi günümüzde olumsuz etkileyen ve gelecekte de olumsuz etkileyecek olan bu doğal afet, ülkemizde de tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemektedir. Erozyonun oluşumuna neden olan jeolojik, jeomorfolojik, klimatik, edafik, vejetatif ve antropojen faktörler göz önüne alınarak Erzurum ili Şenkaya ilçesi sınırları içerisinde bulunan Penek Çayı Havzası'nda sedimanter litolojik birimlerdeki üzerindeki yüzey erozyonu şiddetinin belirlenmesi amacıyla bu faktörlerin etkileri belirlenmeye çalışılarak, bu amaçla arazi ölçümlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veri ve bulgular değerlendirildiğinde, farklı relief şartlarına sahip yamaçlarda oluşan erozyon süreçleri üzerinde yağış miktarından daha ziyade yağış rejiminin ve bitki örtüsünün etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma sahasında erozyona bağlı olarak taşınan sediman miktarı ile zemini oluşturan malzemenin litolojik, edafik ve vejetatif özellikleri arasında güçlü pozitif ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Erosion is a very dangerous natural disaster that is known as insidious natural disaster in today's world. Erosion affects agricultural activities negatively in our country which is seen as an enormous problem in many countries by effecting especially agricultural production at the present time and even in the future. Measurements have been carried out in basin of Penek River Senkaya Erzurum for the purpose of specifying the intensity of surface erosion considering geologic, geomorphologic, climatic, edaphic, vegetative and anthropogenic factors which causes erosion. When the findings and data are commented at the end of the study, it is determined that raining regime is more effective than raining quantity on the process of erosion that is formed on the slopes having different relief studies Finally, It is determined that carried sediment quantities depending on erosion, lithological features of the material forming ground, edaphic and vegetative reasons have positive strong relations.