88 numaralı Adana Şer'yye Sicili (H.1286-1287/M.1869-1861) transkripsiyon ve değerlendirme
Transcription and evaluation of the Adana single registry number 88 (H.1286-1287/M.1869 -1871)
  1. Tez No: 760461
  2. Yazar: AHMET OÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KARLANGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Alacak-verecek, Borç, Ortaklık, Adana, will give, debt, partnership
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Yapılan çalışmada; H.1286-1287 M.1869-1871 yıllarını içine alan 88 Numaralı Adana Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Defter 95 sayfa olup toplam 169 belge bulunmaktadır. Araştırmaya konu olan sicile göre 1869-1871 yılları arasındaki Adana şehrinin idari, sosyal ve ekonomik yapısına değinilmiştir. Sicilin transkripsiyonu yapılarak belirtilen tarihlerde Osmanlı Devleti'nin ve Adana şehrinin içinde bulunduğu idari, sosyal ve ekonomik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Söz konusu sicilde bulunan belge kayıtları: unvan-lakap ve meslek grupları, Müslüman kadın-erkek isimleri ve gayrimüslim kadın-erkek isimleri, mahalle-köy, aşiret isimlerini belirtmektedir. Ancak, alacak-verecek, borç, icra-iflas, rehin, icare, ortaklık, tarımsal ürün, hayvan ve hayvansal ürün satışları, mülk satışları, nakliyecilik gibi kayıtlar önemli oranda yer tutmaktadır. Bu durum ticari hayatın canlılığını ortaya koymaktadır. Adı geçen sicilden dönemin tarımsal ve hayvansal ürünleri, bahsi geçen ürünlerin fiyatları ile alakalı bilgiler tespit edilebilmektedir. Adana'nın farklı şehirlerle ticari ilişkilerine dair veriler de tespit edilebilmektedir. Adana'da gerçekleşen ticari ilişkilerde kara yolu ve deniz taşımacılığı öne çıkmaktadır. Deniz taşımacılığında Karataş İskelesinin kullanıldığı görülmektedir. Ticari amaçlarla Adana'ya çok farklı bölgelerden insanlar gelmekte ve Adana'da ikamet edenlere de rastlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study; The transcription and evaluation of Adana Sharia Registry No. 88, which covers the years H.1286-1287 M.1869-1871, has been made. The notebook is 95 pages and contains a total of 169 documents. According to the registry, which is the subject of the research, the administrative, social and economic structure of the city of Adana between the years 1869-1871 was mentioned. By transcribed the registry, the administrative, social and economic situation of the Ottoman State and the city of Adana on the specified dates was tried to be revealed. Document records in the registry in question include titles, nicknames and occupational groups, Muslim male-female names and non-Muslim male-female names, neighborhood-village, and tribe names. However, records such as receivables and payables, debts, foreclosure-bankruptcy, pledges, leasing, partnerships, agricultural product, animal and animal product sales, property sales, transportation have a significant place. This situation reveals the vitality of commercial life. From the aforementioned registry, information about the agricultural and animal products of the period and the prices of the mentioned products can be determined. Data on the commercial relations of Adana with different cities can also be determined. Land and maritime transport come to the fore in commercial relations in Adana. It is seen that Karataş Pier is used in sea transportation. People from many different regions come to Adana for commercial purposes and there are also people residing in Adana.