Dynamic simulation of fluidized bed combustors
Akışkan yataklı yakıcıların dinamik benzetişimi
- Tez No: 90960
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan Yataklı Yakıcılar, Linyit, Dinamik Benzetişim vı, Fluidized Bed Combustors, Lignite, Dynamic Simulation IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz AKIŞKAN YATAKLI YAKICILARIN DİNAMİK BENZETİŞİMİ Değirmenci, Engin Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Temmuz 2000, 164 sayfa Sürekli çalışan atmosferik kabarcıklı akışkan yataklı bir yakıcı (AKAYY) için temel prensiplerden hareketle bir matematiksel model geliştirilmiş ve pilot ölçekli bir yakıcıdan elde edilen verilerin korelasyonunda kullanılmıştır. Model, yatak ve serbest bölge hidrodinamiğini, uçucu madde salimim ve yanmasını, koklaşmış linyit parçacıklarının yanmasını ve boyut dağılımını ve yakıcıdaki ısı transferini göz önüne almaktadır. Dinamik modelde yer alan kısmi diferansiyel denklemlerin çözümünde çizgiler yöntemi kullanılmıştır. Kısmı denklemleri çözmek için gereken ilk değerler bu denklemlerin zamana bağlı türevlerinin sıfıraeşitlenip çözülmesiyle elde edilmiştir. Yatışkm ve dinamik durum modelleri ODTÜ 0.3 MW AKAYY Test Ünitesinin davranışının belirlenmesine uygulanmış ve öngörülerin doğruluğu aynı test ünitesi üzerinde alman ölçümlerle yapılan karşılaştırma ile ile değerlendirilmiştir. Zamanla değişen veriler, kömür ve hava debilerinde yapılan değişikliklere karşılık oluşan serbest bölge çıkışındaki oksijen ve karbon monoksit konsantrasyonlarında^ ve yakıcı sıcaklıklarındaki değişikliklerin ölçülmesiyle elde edilmiştir. Ölçümlerin ve model sonuçlarının karşılaştırılması öngörülerin fiziksel olarak doğru ve ölçümlerle uyum içerisinde olduğunu ve modelin yakıcıda gerçekleşen olayların nicel ve nitel temsilinde başarılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC SIMULATION OF FLUIDIZED BED COMBUSTORS Değirmenci, Engin Ph. D, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk July 2000, 164 pages A dynamic mathematical model of a continuous atmospheric bubbling fluidized bed combustor (ABFBC) has been developed on the basis of first principles and used to correlate data from a pilot-scale combustor. The model accounts for bed and freeboard hydrodynamics, volatiles release and combustion, char particles combustion and their size distribution, and heat transfer. The solution procedure of dynamic model employs method of lines (MOL) approach for the solution of the governing nonlinear partial differential equations. The initial conditions required for each sub-model were provided from the simultaneous solution of governing iiiequations of dynamic model with all temporal derivatives set to zero. Predictive accuracy of both steady state and dynamic models was assessed by applying it to the prediction of the behavior of METU 0.3 MW ABFBC Test Rig, and comparing their predictions with measurements taken on the same rig at steady state and transient conditions. Transient data were obtained by imposing changes to coal and air flow rates and measuring corresponding changes in oxygen and carbon monoxide concentrations at the exit of freeboard and in temperatures along the combustor against time. Comparisons of measurements and predictions show that the predictions of the model are physically correct and agree well with the measurements and the model is successful in qualitatively and quantitatively simulating the processes taking place in an ABFBC.