Conducting copolymers of polypyrrole/polytetrahydrofuran and immobilization of invertase in these matrices
İletken polipirol/ politetrahidrofuran kopolimerleri ve invertazın bu matrislerde tutuklanması
- Tez No: 76050
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, politetrahidrofuran, aşı kopolimerler, sabit gerilim elektrolizi, invertaz, tutuklama. vı, Poypyrrole, polytetrahydrofuran, graft copolymers, constant potential electrolysis, invertase, immobilization. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz İLETKEN POLİPİROL/POLİTETRAHİDROFURAN KOPOLİMERLERI VE İNVERTAZIN BU MATRİSLERDE TUTUKLANMASI i o Kızılyar, Nurcan ' ?', < Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Eylül 1998, 106 sayfa İletken polipirol/politetrahidrofuran (PPy/PTHF) aşı kopolimerleri sabit gerilim elektroliz yöntemi ile sentezlenmiştir. Yalıtkan polimer olarak dört farklı politetrahidrofuran kullanılmıştır. Bunlar birbirlerinden zincir uzunlukları ve tek uçdan ya da çift uçdan pirol ile sonlandnılmış olmaları bakımından farklıdır. Pirolun anodik olarak PTHF üzerinde polimerleşmesi üç farklı elektrolit-çözücü sisteminde, çıplak ya da PTHF kaplı platin elektrot üzerinde yapılmıştır. Filmlerin tammlanmalan CV, FTIR, DSC, TGA, ve SEM kullanılarak yapılmıştır. Örneklerin iletkenlikleri iki nokta ya da dört nokta teknikleri kullanılarak ölçülmüştür. Yalıtkan polimerin tipi filmlerin özelliklerini belirgin biçimde etkilememiş, fakat termal, elektrokimyasal davranışları, yüzey özellikleri, ve iletkenlikleri velektrosentez esnasında kullanılan elektrolitik ortam tarafından büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu yalıtkan polimerler aym zamanda enzim elektrotlarının yapılmasında kullanılmıştır. Dört farklı polipirol/politetrahidrofuran/invertaz elektrodu elektropolimerizasyon ile invertazm iletken polimer matrisleri içinde tutuklanmasıyla hazırlanmıştır. pH ve sıcaklığın elektrot özellikleri üzerinde etkileri incelenilerek her bir elekrodun performansı iyileştirilmiştir. İmmobilizasyon sebebiyle reaksiyonun en yüksek hızında ve Michaelis-Menten sabitinde ortaya çıkan değişmeler incelenmiştir. Bu matrislerde tutuklanan enzim aktivitesini bir kaç ay boyunca korumuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDUCTING COPOLYMERS OF POLYPYRROLE/POLYTETRAHYDROFURAN AND IMMOBILIZATION OF INVERTASE IN THESE MATRICES Kızılyar, Nurcan M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare September 1998, 106 pages Conducting polypyrrole/polytetrahydrofuran (PPy/PTHF) graft copolymers were synthesized via constant potential electrolyses. Four different polytetrahydrofuran chains were utilized as the insulating polymers. They were different from each other in terms their chain lengths and being capped with pyrrole at one end or at both ends. Anodic polymerization of pyrrole on the PTHF backbone was carried out in three different electrolyte-solvent systems either on bare or PTHF coated platinum electrode. Characterization of the films were based on CV, FTIR, DSC, TGA, and SEM. Conductivities of the samples were measured by two probe and four probe techniques. The type of the insulating polymer did not change significantly the properties of the films; however, thermal, electrochemical behaviors, surface morphologies and mconductivities of the films were greatly affected by the electrolytic medium utilized during the syntheses. These insulating polymers were also utilized in the construction of enzyme electrodes. Four different polypyrrole/polytetrahydrofuran/invertase electrodes were prepared by the entrapment of invertase in conducting polymer matrices via electropolymerization. Performance of each electrode was optimized by examining the effects of pH, and temperature on the properties of the electrodes. The changes in the maximum velocity of the reaction and variation of Michaelis-Menten constant upon immobilization were investigated. The enzyme immobilized on those matrices retained its activity for several months.