Lot splitting heuristic for three stage flow shop scheduling
Üç tezgahlı akış tipi atelye çizelgelemesi için kafile bölmeli sezgisel yaklaşım
  1. Tez No: 76054
  2. Yazar: NEVZAT DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kafile bölme, Akış Tipi Atelye, Çizelgeleme, Sezgisel Yöntemler iv, Lot Splitting, Flow Shop, Scheduling, Heuristic. in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz ÜÇ TEZGAHLI AKIŞ TİPİ ATELYE ÇIZELGELEMESİ İÇİN KAFİLE BÖLMELİ SEZGİSEL YAKLAŞIM Dalgıç, Nevzat Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Sinan Kayahgil Aralık 1998, 87 sayfa Bu çalışmada, üç tezgahlı ve çok işli akış tipi atelyelerde performans ölçütü tüm işlerin bitiş zamanı iken kafile bölmeye izin veren çizelgeleme problemi incelenmiştir. Kafile bölme, tüm sipariş kafilelerinin bölükler halinde ele alınmasıyla operasyonların tezgahlar arasında üst üste binmesini sağlayan sürece verilen isimdir. Problemi çözmek için, karma tamsayılı matematiksel programlama ve sistematik yol taramasının birleştirilmesinden oluşan tekrarlı bir algoritma kullanılmıştır. Algoritmanın performansı, çeşitli problem durumlarında test edilmiş ve en iyi çözüm ile Peres ve Lasserre'in öne sürdüğü sezgisel yaklaşım yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. İşlem sürelerinin özel yapısına bağlı olarak üç aşamalı problemler için, çözüm kalitesini göz önünde bulunduran sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOT SPLITTING HEURISTIC FOR THREE-STAGE FLOW SHOP SCHEDULING Dalgıç, Nevzat M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Sinan Kayahgil December 1998, 87 pages In this thesis, three-stage multi job flow shop scheduling problem with the performance measure of makespan is investigated when lot splitting is allowed. Lot splitting is the process of overlapping the operations between the machines (stages) through considering sublots of the whole production lots for each job. An iterative procedure which is a combination of the solution of a mixed integer programming model and a systematic path search is proposed in order to solve this problem. Performance of the algorithm is tested using solutions of a number of problem instances and compared with the optimal solution and the heuristic by Peres and Lasserre (1997) for different problem sizes. The results based on a special structure of process times for the three-stage problem are obtained in terms of solution quality.