Citizen participation in local governance - a case study of the Blantyre district, Malawi
Yerel yönetimde halkın katılımı – Malavi, Blantyre bölgesinde bir vaka çalışması
  1. Tez No: 760561
  2. Yazar: IBRAHIM YASSIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİŞAH LEMAN BAŞARAN LOTZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ademi merkeziyetçilik, İyi Yönetişim, Yerel Kalkınma, Yerel Yönetim, Vatandaş Katılımı, Yoksulluğun Azaltılması, Citizen Participation, Decentralization, Good Governance, Local Development, Local Government, Poverty Reduction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Malavi hükümeti, yerelleşmeyi kalkınmayı hızlandırmak ve yoksulluğu azaltmak için bir strateji olarak kullanıyor. Bunu başarmak için, Vatandaş katılımını artırmak ve kalkınmaya talep odaklı bir yaklaşımı kolaylaştırmak için Köy Geliştirme Komiteleri (VDC) ve Alan Geliştirme Komiteleri (ADC) gibi yerel katılım yapıları kurulmuştur. Bu araştırma, VDC'lerin ve ADC'lerin Adem-i Merkeziyetçilikteki etkinliğini inceledi. Çalışma Malavi'deki vatandaş katılım yöntemlerini incelemiş ve Blantyre ilçesinin kırsal alanlarındaki vatandaşların farkındalık düzeylerini ve tutumlarını analiz etmiştir. Yerel kalkınma fonu (LDF) ve Topluluk kalkınma fonu (CDF) projeleri aracılığıyla vatandaşların yerel yönetime katılımı etkilemedeki rollerini değerlendirdi. Çalışma, verileri elde etmek ve analiz etmek için nitel araştırma yöntemlerini kullanmıştır. Veri toplamak için doküman incelemesi, kilit bilgi kaynaklarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler ve odak grup tartışmaları kullanılmıştır. Çalışma, ademi merkeziyetçilik sürecinin temsil, hesap verebilirliğin uygulanması ve yerel vatandaşların karar alma sürecine katılmaları için seferber edilmesi açısından çeşitli zorluklarla karşılaştığını ortaya koymaktadır. Blantyre bölgesinin kırsal kesimlerindeki vatandaşlar, bölge konseyi tarafından yükümlülük sahiplerinden şeffaflık ve hesap verebilirlik talep etme yetkisine sahip değildir. Sonuç olarak, ADC ve VDC, kalkınmanın koruyucuları olarak hareket etme veya vatandaş katılımını teşvik etme özerkliğinden yoksundur. Vatandaşların kapasitesinin olmaması, yeterli proje finansmanının olmaması, kalkınma projelerinin siyasallaşması ve seçilmiş liderlerin istenmeyen tutumu gibi faktörler ademi merkeziyetçilik reformlarının yetersiz uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Bu nedenle, genel olarak, çalışma tüm kalkınma kurumlarının yerelleşme çabalarını etkin yerel yönetişimi desteklemek için yeniden yönlendirmelerini tavsiye etmektedir.
Özet (Çeviri)
The government of Malawi is using decentralization as a strategy to speed up development and alleviate poverty. To accomplish this, local participation structures such as Village Development Committees (VDC) and Area Development Committees (ADC) were established to increase Citizen participation and facilitate a demand-driven approach to development. This research examined the effectiveness of VDCs and ADCs in Decentralization. The study examined the methods of citizen participation in Malawi and analyzed the awareness levels and attitudes of citizens in the rural areas of the Blantyre district. It assessed the roles of citizens in influencing participation in local governance through the local development fund (LDF) and Community development fund (CDF) projects. The study employed qualitative research methods to acquire and analyze data. Document review, semi-structured interviews with key informants, and focus group discussions were used to collect data. The study reveals that the decentralization process has encountered several challenges in terms of representation, implementation of accountability, and mobilization of local citizens to participate in the decision-making process. Citizens in the rural areas of the Blantyre district are not empowered by the district council to demand transparency and accountability from duty bearers. As a result, the ADC and VDC lack the autonomy to act as guardians of development or to foster citizen participation. Factors such as the lack of capacity of citizens, lack of adequate project funding, the politicization of development projects, and the undesirable attitude of elected leaders have contributed to the poor implementation of decentralization reforms. Overall, therefore, the study recommends that all development institutions reorient their decentralization efforts to support effective local governance.