Mechanistic studies for the determination of elenium by graphite furnace atomic absorbtion spectrometry
Elektrotermal atomik absorbsiyon spectrometrisiyle selenyum tayininde mekanizma çalışmaları
- Tez No: 76066
- Danışmanlar: PROF. DR. O. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Selenium, Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry, Matrix Modification, Mass Spectrometry, Gas Phase Reactions
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Selenyumun düşük sıcaklıklarda uçucu olması bu elementin Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi ile tayinini güçleştirmektedir. Moleküler selenyum türlerinin 200 °C gibi çok düşük sıcaklıklarda uçması, matriks ve girişim elemanlarının yüksek sıcaklıklarda külleme yapılarak uzaklaştırılmasına engel olmaktadır. Bu elementin tayinindeki başka bir zorluk ise elementin farklı değerliklerde olması ve bunların her birinin Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon ile ölçümünde farklı duyarlılık göstermeleridir. Duyarlılığın yükseltilmesi ve kületme sıcaklıklarının daha yüksek sıcaklıklara çıkarılması için, matriks değiştirici olarak nikel nitrat, nalladyum nitrat ve nalladyum ve nagnesyum nitratların karışımları kullanılmıştır. Bu çalışma boyunca selenyum türleri olarak selenite, selenate ve selenomethionine kullanılmıştır. Her tür ve matriks değiştirici için külleme ve atomlaştırma grafikleri çizilmiş ve külleme sıcaklıklarında ortalama 1300°C ye kadar olan bir yükselme gözlenmiştir. Çalışmalar sulu ortamda yapıldığı zaman matriks değiştirici eklense dahi bütün selenyum türlerinden aynı sinyali almak mümkün olmamıştır. Ancak nitrik asit eklemesiyle, hem platform ve hem de duvaratomizasyonunda izoformasyon gerçekleşmiştir. Kületme sırasında gerçekleşen mekanizmalar birçok çalışmanın konusu olmuştur ancak matriks değiştiricilerinin oynadıkları rol açısından henüz hiçbir ortak karara varılamamıştır. Grafit finnda külleme sırasında oluşan matriks değiştiricili ve değiştiricilisiz farklı selenyum türlerindeki farklı gaz fazı reaksiyonlarım anlamak açısından Kütle spektrometrisi kullanıldı. Selenyum türlerinin farklı matrikslerdeki sıcaklık stabilitelerini gözlemlemek için Termal Gravimetrik Analiz tekniği uygulandı; sonuçlar kületme grafiklerimizle uyumludur. Selenyumun Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi ile tayininde zemin düzeltici olarak D2 lambası kullanılırsa demir spektral girişim yapmaktadır. Zeeman zemin düzeltim sistemi kullanılarak bu girişimden kurtulunabilmektedir. D2 lambası kullanılarak bu girişimden kurtulmak için grafit firının yüzeyi platinle kaplandı nikel matriks değiştirici olarak kullanıldı. Bu yöntemle demir girişimi, 1000 mg/L kadar yüksek Fe derişimi içeren çözeltilerde ortadan kaldırıldı. Anahtar kelimeler : Selenyum, Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi, Matriks Değiştiricisi, Kütle Spektrometrisi, Gaz Fazı Reaksiyonları.
Özet (Çeviri)
The determination of selenium by graphite furnace atomic absorption spectrometry(GFAAS) is complicated by volatile selenium species. The potential low temperature loss of molecular selenium species even at temperatures as low as 200°C precludes a high temperature char step for matrix and interferant removal. Another complication for this element is the presence of different oxidation states (-II, IV and VI) and the different sensitivities obtained for those species when determined by atomic absorption spectrometry. Matrix modifiers such as nickel and palladium nitrates and mixture of palladium and magnesium nitrates were used to enhance the absorbance signal and to delay the atomization of selenium species to higher temperatures. Selenite, selenate and selenomethionine were used throughout this study. Ashing and atomization plots were obtained for each modifier using all selenium species and the stabilization level was increased up to about 1300°C. When aqueous solution of these species were used, isoformation could not be obtained even with the added modifiers. But when nitric acid was added to the solutions, isoformation of the species was realized both for wall and platformatomization studies. The events occuring during the stabilization processes were subject to many studies and researchers do not agree on the extent or even the effect that a particular matrix modifier has on a selenium determination. Mass spectrometry was used to examine the gaseous species evolved during the ashing step in GFAA and understand the gas phase reactions occuring for both with and without added modifier cases and the differences for different selenium species. Thermal stabilities of selenium species in different matrices were also investigated by using thermal gravimetric analysis technique and they found to be comparable with the ash plots obtained in GFAAS. Iron makes spectral interference in the determination of selenium by GFAAS, when deuterium background correction was used. This problem was avoided by using Zeeman background correction system. In order to cope with this problem by using deuterium correction system, surface of the graphite tube was coated with Pt solution and Ni was used as matrix modifier. The problem was solved by using this approach for solutions containing as high as 1000 mg/L Fe.