Computer aided winkling analysis of nonaxisymmetric parts in sheet-metal forming
Metal şekillendirmede eksenel simetrik olmayan parçaların bilgisayar destekli buruşma analizi
- Tez No: 76065
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buruşma, Derin Çekme, Metal Levha Şekillendirme, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Bilgisayar Destekli Metal Şekillendirme. vı, Wrinkling, Deep-Drawing, Sheet-Metal Forming, Finite Element Method, Computer- Aided Metal Forming. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
öz ŞENALP, A. Zafer Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANAGLU Mayıs 1998, 190 Sayfa Metal şekillendirme işlemlerinin uygulamalarındaki artış bu konu üzerine gerçekleştirilen araştırmaları da arttırmıştır. Buruşma, metal şekillendirme operasyonunda taslağın flanj bölgesinde oluşan bir hatadır. Derin çekme operasyonunda işparçasının flanj bölgesinin bulunduğu düzlemde deforme olması gerekmektedir. Aksi taktirde, bu elde edilecek ürünün kalitesini düşürücü bir faktör olacaktır. Buruşmaları önlemek için uygun baskı plakası kuvveti ya da çekme yatağı kullanılabilir. Yuvarlak plakanın buruşmasının incelenmesi bir çok çalışmanın odak noktasını oluşturmuştur. Fakat simetrik olmayan parçaların buluşmasıyla ilgili yeterli miktarda çalışma yoktur. Bu çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak eksenel simetrik olmayan parçaların buruşma davranımları elde edilmiştir. Beş serbestlik derecesine sahip olan bir kabuk elemanı formüle edilmiş ve programa uygulanmıştır. Bu dört nodlu kabuk elemanı kullanılarak parça için hem membran hem de bükülme davranımları elde edilebilir. Hazırlanan sonlu elemanlar programı hem baskı plakası kuvvetiuygulanarak, hem de uygulanmadan kullanılabilir. Bükülme sonrası analizde, bükülmeden sonraki kalıcı deforme olmuş şekil elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu gerçekleştirilen çalışma metal şekillendirmede buruşma analizi konusunda yapılan çalışmalara önemli bir katkıda bulunacak ve buruşmayı önleyecek parametrelerin daha iyi ayarlanmasına imkan sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ŞENALP, A. Zafer Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANA?LU May 1998, 190 pages Increasing trends in the application of metal forming operations also increases the research performed in this area. Wrinkling is the defect occurring in the flange part of the blank during metal forming operation. It is required that the flange of a workpiece in deep-drawing operation should deform in its plane without wrinkling otherwise it will impair the quality of the product. To avoid wrinkling appropriate blank holder force or drawbead can be applied. The wrinkling of an annular plate has been the focus of much research over several decades. However there is not much work related with the wrinkling of nonaxisymmetric parts. In this work finite element method is used to obtain the wrinkled behavior of the nonaxisymmetric parts. Shell element with five degrees of freedom is formulated and used in the program. By the use of this four nodded shell element, both membrane and bending behavior can be considered. Finite element program prepared can both be used with and without blank holder application. By the post buckling analysis, the permanent deformed shape after wrinkling will be obtained. iiiThe results obtained are compared with the experimental values. It can be deduced that, mis research provides an explanation to the wrinkling phenomena in metal forming and the parameters to avoid wrinkling will be better controlled.