The impact of mobile banking services on customer satisfaction and retention: A study on Turkey banks
Mobil bankacılık hizmetlerinin müşteri memnuniyeti ve muhafaza etkisi: Türk bankaları üzerine bir araştırma
- Tez No: 760781
- Danışmanlar: ASST. ASSOC. DR. MUHAMMED TALHA NARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobil Bankacılık Hizmetleri, Müşteri Memnuniyeti, Müşteriyi Elde Tutma, Türkiye, Mobile Banking Services, Customer Satisfaction, Customer Retention, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma, Türkiye'de bankacılık sektöründe Mobil bankacılık hizmetleri ile müşteri memnuniyeti ve müşteriyi elde tutma arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de bankacılık sektöründe mobil bankacılık hizmetlerinin müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemek ve mobil bankacılık hizmetlerinin Türkiye'de müşteriyi elde tutma üzerine etkisini belirlemektir. Türkiye'de cep telefonu kullanıcı sayısındaki hızlı artış ve mobil bankacılık hizmetlerinin artan popülaritesi, alternatif finansal dağıtım kanallarından biri olan Mobil bankacılık, hızla büyüyen bir kanaldır. Çalışmanın kapsamı, daha önceki mobil bankacılık uygulamalarının gözden geçirilmesinin yanı sıra Türkiye'deki mevcut uygulamaların bir değerlendirmesini içermektedir. bankacılık kanalları incelenmiş ve diğer ülkelerdeki mobil bankacılığın durumu belirlenen parametreler dahilinde incelenmiştir. Diğer ülkelerdeki mobil bankacılık uygulamaları araştırıldı. Literatür taramasının ardından Türkiye'deki mobil bankacılık uygulamaları, mobil bankacılık hizmetinde kalite özelliklerine göre derecelendirilmiştir. Türkiye'de cep telefonu kullanıcı sayısındaki hızlı artış ve mobil bankacılık hizmetlerinin artan popülaritesi, müşterilerin artmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, pazarlamacılar için müşteriyi elde tutma konularını da beraberinde getirdi. Mevcut literatür, algılanan hizmet kalitesini müşteri memnuniyeti ve elde tutmanın güçlü bir yordayıcısı olarak tanımlamaktadır. Bu çalışma, algılanan hizmet kalitesi faktörlerini ve bunların müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Kendi kendine uygulanan bir anket anketi ve doğrulayıcı bir faktör analizi kullanarak, Türkiye bağlamında mobil bankacılık hizmetleri için güvenilirlik ve yanıt verebilirlik, güvence ve güvenlik, konum kolaylığı ve verimlilik ve kullanım kolaylığının algılanan kalite boyutları olduğunu onaylıyoruz. Ayrıca, regresyon çalışması, genel hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetinin güçlü bir yordayıcısı olmasına rağmen, memnuniyet ve müşteriyi elde tutma üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bulmuştur. Çalışmanın sınırlamalarına rağmen, bulgular bu alanda gelecekteki araştırmalar için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study set to determine the relationship between Mobile banking services and customer satisfaction and customer retention in the banking sector in Turkey. The objectives of the study were to establish the effect of mobile banking services on customer satisfaction in banking sector in Turkey and to determine the effect of mobile banking services on customer retention in Turkey. The rapid increase in the number of mobile phone users and the growing popularity of mobile banking services in Turkey, Mobile banking, one of the alternative financial distribution channels, is a rapidly growing channel. The scope of the study includes a review of earlier mobile banking applications as well as an assessment of current applications in Turkey. banking channels were investigated, and the state of mobile banking in other countries was examined within the parameters set. Mobile banking applications in other countries were investigated. Following a review of the literature, mobile banking applications in Turkey were rated based on quality characteristics in mobile banking service. The rapid increase in the number of mobile phone users and the growing popularity of mobile banking services in Turkey enabled increasing costumers. However, it also brought with it the issues of customer retention for their marketers. The existing literature identifies perceived service quality as a strong predictor of customer satisfaction and retention. This study aims to investigate the perceived service quality factors and their impact on customer satisfaction. Using a self-administered questionnaire survey and a confirmatory factor analysis, we confirm that reliability and responsiveness, assurance and security, convenience of location, and efficiency and ease of operation are dimensions of perceived quality for mobile banking services in the context of Turkey. Furthermore, the regression study found that while overall service quality is a strong predictor of customer satisfaction, had a positive influence on satisfaction and customer retention. Despite the study's limitations, the findings serve as a foundation for future research in this field.