Normal ve riskli gebelikte algılanan eş desteği ile prenatal bağlanma düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived spousal support and prenatal attachment level in normal and risky pregnancy
  1. Tez No: 760782
  2. Yazar: NİSA NUR DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş desteği algısı, gebe, hemşirelik, prenatal bağlanma, riskli gebe, Nursing, perceived spousal support, pregnant women, prenatal attachment, risky pregnant women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu araştırma, normal ve riskli gebelerde algılanan eş desteği ile prenatal bağlanma düzeyi arasındaki ilişkinin ve prenatal bağlanmayla ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişki arayan türde bir çalışmadır. Verileri, Eylül 2021- Şubat 2022 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Obstetri Kliniğinde yatarak tedavi gören ve Kadın Doğum polikliniğe başvuran 150 riskli gebe ve 150 normal gebeden elde edilmiştir. Araştırmada,“Sağlık Bakanlığı Gebelikte Risk Değerlendirme Formu”,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Gebelikte Eş Desteği Algısı Ölçeği (GEDAÖ)”ve“Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, bağımsız gruplarda t- testi, Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi, bağımsız gruplarda iki yönlü varyans analizi, pearson korelasyon ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Riskli gebelerin çoğu preterm eylem, 35 yaş üstü gebelik, çoğul gebelik gibi risklere sahipti. Çalışmada normal gebelerin GEDAÖ toplam puanı 59.07±11.36, riskli gebelerin ise 51.43±11.47 olarak belirlenmiş ve aradaki fark anlamlı bulunmuştur (t=5.759; p=0.000). GEDAÖ'nün tüm alt boyut puan ortalamaları normal gebelerde riskli gebelerden daha yüksek bulunmuştur (tüm alt boyutlar için p=0.000). PBE toplam puan ortalaması normal gebelerde 64.33±7.16, riskli gebelerde 56.90±7.90 olarak belirlenmiş ve aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p=0.000). Çalışmada normal ve riskli gebelerde GEDAÖ toplam puanları ile PBE toplam puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki (sırasıyla r=0.657, p=0.000; r=0.718, p=0.000) saptanmıştır. Riskli gebelerin prenatal bağlanma düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır (β=-8.275; p=0.000). Sonuç: Normal ve riskli gebelerde eş desteği arttıkça prenatal bağlanma düzeyleri artmakta olup riskli gebelerdeki prenatal bağlanma düzeyi daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the relationship between perceived spousal support and prenatal attachment level in normal and risky pregnancies, and the factors associated with prenatal attachment. Material and Method: This study is a descriptive, comparative and correlational type of research. The data were obtained from 150 risky pregnant women and 150 normal pregnant women who were hospitalized in the Obstetrics Clinic of Atatürk University Health Research and Application Center between September 2021 and February 2022. In the study,“The Ministry of Health Pregnancy Risk Assessment Form”,“Introductory Information Form”,“Perception of Spousal Support in Pregnancy Scale (PSSPS)”, and“Prenatal Attachment Inventory (PAI)”were used. Independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, two-way analysis of variance, pearson correlation and hierarchical multiple regression analysis were used in the evaluation of the data. Results: Most of the risky pregnant women had risks such as preterm labor, pregnancy over 35 years of age, and multiple pregnancies. In the study, the total PSSPS score was 59.07±11.36 in normal pregnant women and 51.43±11.47 in risky pregnant women, and the difference was statistically significant (t=5.759, p=0.000). The mean scores of all sub-scales of the PSSPS were higher in normal pregnant women than in risky pregnant women (p=0.000 for all sub-scales). The mean total score of PAI was 64.33±7.16 in normal pregnant women and 56.90±7.90 in risky pregnant women, and the difference was statistically significant (p=0.000). In the study, a significant positive correlation was found between PSSPS total scores and PAI total scores in normal and risky pregnant women (r=0.657, p=0.000, r=0.718, p=0.000, respectively). In the study was found lower the prenatal attachment levels in risky pregnancies (β=-8.275; p=0.000). Conclusion: As perceived spouse support increases in normal and risky pregnancies, prenatal attachment levels increase and prenatal attachment levels in risky pregnants were found to be lower.