PVSK M.4/A çerçevesinde kolluğun yetkisi
The authority of law enforcement within the framework of PVSK M.4/A
- Tez No: 760796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN BARIŞ ATLADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Kolluk, Durdurma, Arama, Law on Duties and Powers of Police (PVSK), law-enforcement agencies, Stopping, search
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kolluk kuvvetleri demokratik hukuk devletlerinde iç güvenliği sağlayarak kamu düzenini sağlamakla görevlidir. Kolluk bu görevi, suç öncesi tehlikeyi önleyerek, suç sonrası ise suç ve suçluyu tespit etmek için kanunlarda kendilerine verilen görevleri yerine getirerek sağlar. Suçla mücadelede kolluğun kendisine verilen yetkileri kullanması hem temel hak ve özgürlükler bakımından hem de ceza muhakemesinin temel amacı olan maddi gerçeğe ulaşmak bakımından son derece önemlidir. Bu yetkilerin başında, Türk Hukukunda kolluğa kanunla açıkça tanınan“durdurma”yetkisi gelmektedir. Durdurma yetkisinin kullanılması, devlet ile vatandaşın karşı karşıya geldiği ilk an olması bakımından önemlidir. Kolluğa daha önce zımni olarak tanınan durdurma tedbiri, 2007 yılında Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile yasal zemine kavuşmuştur. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4/A maddesinde düzenlenen durdurma yetkisi ile kolluğa ayrıca kimlik sorma ve arama yetkisi verilmişti. Anayasa Mahkemesi, 2017 yılında kolluğun durdurma sonrası arama yetkisi içeren düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmiştir. Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nde de kolluğun durdurma yetkisi düzenlenmiştir. Burada PVSK'dan farklı olarak kolluğa“yoklama biçiminde kontrol”yetkisi verildiği görülmektedir. Söz konusu düzenlemelere rağmen Türk hukukunda kolluğun durdurma ve özellikle durdurma sonrası kontrol yetkisinin açık ve net olarak düzenlendiği söylenemez. Aynı şekilde, mevzuatın karmaşıklığı ve PVSK 4/A maddesinin muğlak düzenlemesi uygulamada zorluklar ortaya çıkarmaktadır. AYM'nin iptal kararına rağmen, belirsiz ve kolluğun takdir yetkisini genişleten düzenlemeler nedeniyle, özellikle durdurma sonrası yapılan kontrollerin arama niteliği taşıyıp taşımadığı, bunun sonucunda elde edilen bilgi ve emarelerin hukuka uygun delil olarak kabul edilip edilemeyeceği son derece tartışmalıdır. Bu çerçevede PVSK 4/A maddesinde düzenlenen kolluğun durdurma ve durdurma sonrası kontrol yetkilerini incelemeyi amaçlayan çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, kolluk kurumu incelenecek, ikinci bölümde ise kolluğun durdurma ve durdurma sonrası kontrol yetkileri incelenecektir. Çalışmamızın ana konusu kolluğun durdurma ve durdurma sonrası kontrol yetkileri olduğu için, kimlik sorma ve kimlik tespiti yetkileri ana hatlarıyla açıklanacaktır. Sonrasında kolluğun durdurma sonrasında yaptığı kontrol işlemleri sonucu elde ettiği bilgi ve bulguların hukuka uygun delil olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorunu Yargıtay uygulamaları ve doktrindeki görüşler çerçevesinde tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Law Enforcement officers are responsible for maintaning public order by providing internal security in democratic states of law. The law enforcement provides this duty by preventing the danger before the crime and after crime, by fulfilling the duties given to them in the law to detect the crime and the criminal. The use of the Powers given to the law enforcement in the fight against crime is extremely important both in terms of fundamental rights and freedoms and in terms of reaching the metarial truth which is the main purpose of the criminal procedure. Chief among these Powers is the“to stop”power, which is clearly recognized by law in Turkish Law. The use of the stopping power is important in that it is the first moment when the state and the citizen come face to face. The stop measure, which was previously implicitly known to law enforcement, gained legal ground in 2007 with the Law on Duties and Powers of The Police. With the stopping power regulated in Article 4/A of the Law on Duties and Powers of the Police, the law enforcement officiers were also given te Authority to ask for identity and search. In 2017, the Constitutional Court annuled the regulation, which includes the power to search after stopping the law enforcement, as unconstitutional. In the Forensic and Preventive Searches Regulation, the power of police to stop has been regulated. Here, unlike PVSK, it is seen that the law enforcement office is given authority control in the form of attendence. Despite the aforementioned regulations, it can not be said that the authority of the law enforcement to stop and especially to control after stopping is clearly and unequivocally regulated in Turkish Law. Likewise, the complexity of the legislation and the vague regulation of Article 4/A of the PVSK create difficulties in implementation. Despite the Constitutional Court's annulment decision, it is exremely controversial whether the checks made after the suspension in particularly carry the nature of a search and whether information and indications obtained as a result of this can be accepted as legal evidence due to uncertain regulations that expand the discretion of the law enforcement. In this context, our study, which aims to examine the stop and post-stop control and search Powers of the law enforcement, regulated in Article 4/A of PVSK, consists of two parts. In the first part, the law enforcement agency will be examined and in the second part, the stopping and post-stop control and search Powers of the law enforcement, the Powers of askimg for identity and identification will be explained in outline. The question of whether the evidence obtained by the law enforcement as a result of the control and search processes after the stopping can be considered as lawful evidence will be discussed within the framework of the Supreme Court decisions and the views in the doctrine.