Annelerde doğum hafızasının postpartum depresyon üzerine etkisi: Kastamonu ili örneği
The effect of birth memory on postpartum depression in mothers, sample of Kastamonu
  1. Tez No: 760802
  2. Yazar: HÜMEYRA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: doğum hafızası, doğum anıları, hatırlama, doğum sonu depresyon, birth memory, birth memories, recall, postpartum depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırma 0-12 ay arası bebeği olan annelerin doğum hafızasının postpartum depresyon üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma örneklemini Kastamonu ilinde, 0-12 aylık bebeği olan annelerden araştırma kriterlerine uyan 307 anne oluşturmuştur. Araştırma verileri ; Birey Tanıtım Formu, Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği (DHHÖ), Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) formları kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Annelerin Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği toplam puan ortalamasının 82,73±20,00, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçek toplam puan ortalamasının 7,44±5,42 ve %16,0'sında postpartum depresyon riskinin olduğu saptanmıştır. Annelerin Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği toplam puan ortalamaları ile Edinburg Postpartum Depresyon Ölçeği risk durumları arasında anlamlı fark olduğu depresyon riski olan annelerin hafıza puanlarının yüksek ve olumsuz hafızaya sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Annelerin %16,0'sının postpartum depresyon yaşadığı, postpartum depresyon riski olan annelerin Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği puanlarının daha yüksek olduğu ve bu durumun zayıf da olsa depresyonu etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of birth memory of mothers with babies between 0-12 months on postpartum depression. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 307 mothers who met the research criteria among mothers with 0-12 months old babies in Kastamonu. Research datas were collected using Individual Description Form, Birth Memory and Recall Scale (DHSS), Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS). Findings: It was determined that the mother's Birth Memory and Recall Scale total score average was 82.73±20.00, the Edinburgh Postpartum Depression Scale total score average was 7.44±5.42 and 16.0% had postpartum depression risk. It was determined that there was a significant difference between the total mean scores of the Mothers' Birth Memory and Recall Scale and the risk status of the Edinburgh Postpartum Depression Scale and also mothers with depression risk had high memory scores and negative memory. Results: It was determined that 16.0% of the mothers experienced postpartum depression, mothers with postpartum depression risk had higher Birth Memory and Recall Scale scores, and this situation had a weak effect on depression.