Türk Hava Yolları'nın kurumsal imaj ve kurumsal itibar algısı: İngiltere üzerinden bir araştırma
The perception of Turkish Airline's corporate image and corporate reputation : A study on the England
  1. Tez No: 760825
  2. Yazar: BERNA YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, İtibar, Kurumsal İmaj, Kurumsal İtibar, Türk Hava Yolları, Image, Reputation, Corporate Image, Corporate Reputation, Turkish Airlines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kurumların, günümüz rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi, karlılığını arttırarak, daimi başarıya ulaşabilmesi için itibar yönetimi konusunda çalışmalar yürütmesi zorunlu hale gelmiştir. Hangi sektörden olursa olsun, ürün-hizmet sunan tüm kurumların, güçlü bir imaj ve itibara sahip olması öncelikli hedefidir. Mevcut itibarın analizi ile başlayan yönetim süreci, iyi bir strateji ve düzenli istikrar gerektirmektedir. Küresel pek çok alanda çeşitli araştırmalara konu olan kurumsal itibar kavramı sürdürülebilir başarı için en önemli etken haline gelmiştir. Kurumlar, ismi, faaliyetleri ve çevresi ile kurduğu iletişim şekillerine göre paydaşlar üzerinde olumlu ya da olumsuz bir imaj ve izlenim bırakırlar. Ve uzun vadede bu izlenim ve imajın kurumsal itibarı oluşturduğu görülmektedir. İmaj ve itibar mücadelesi zor kazanılan ancak çabuk kaybedilen bir savaş alanıdır. Yoğun rekabet ve özellikle de kriz anlarında güçlü imaj ve itibar adeta can simidi gibi rol üstlenir. Birçok sektör gibi rekabetin yoğun yaşandığı bir alan da havayolu taşımacılığı sektörüdür. Bu alanda Türkiye'yi tüm dünyada temsil eden Türk Hava Yolları, uzun yıllardır yürüttüğü faaliyetleri ile dünyaca bilinen bir marka olmayı başarmıştır. Dünyanın pek çok bölgesine uçan THY'nın Türkiye'deki marka değeri ve itibarı yapılan araştırmalarda üst basamaklarda çıksa da ülke dışındaki imaj ve itibarı konusunda akademik anlamda çok nadir araştırmaya rastlanılmıştır. Küresel bir marka olma hedefinde ilerleyen THY'nın özellikle dış destinasyonlarda imaj ve itibar algısının ne olduğu bu tezin ana sorunsalını oluşturmaktadır. Araştırma alanı olarak belirlenen ve THY için önemli destinasyonlardan biri olan İngiltere'de bu kapsamda bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu amaca uygun olarak kartopu örneklemeyle İngiltere'de yaşayan ve THY kurumunu bilen, 175 kişilik bir katılımcı grubuna, yüz yüze ve çevrimiçi olarak kurumsal imaj ve itibarı ölçmeye yönelik sorular içeren anket formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcılar nezdinde genel anlamda THY, güçlü bir kurumsal itibar ve imaja sahiptir. Ancak itibarı oluşturan gelecek vizyonu, liderlik ve kurumsal sosyal sorumluluk bileşenlerinin daha fazla geliştirilmesi yönünde bir sonuç ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
It has become obligatory for companies to carry out activities on reputation management to increase their profitability and to achieve permanent success in order to keep up with nowadays competitive conditions. Regardless of the sector, to have a strong image and reputation is the primary goal of all companies that offer products and services. The management process, which starts with the analysis of the current reputation, requires a good strategy and regular stability. The concept of corporate reputation, which has been the subject of various researches are conducted globally, has become the most important factor for sustainable success. According to their corporate name, activities and the way they communicate with their environment. the corporations creates a positive or a negative image and impression on their stakeholders. And in the long term, it is seen that this impression and image builds the corporate reputation of a company. The struggle for image and reputation is a battleground that is hard won but quickly lost. In times of intense competition and especially in crisis, a strong image and reputation act like a lifeline. Like many sectors, an area where competition is intense is the air transport sector. Representing Turkey all over the world in this field, Turkish Airlines has managed to become a world-renowned brand with its long-term activities. Although THY's brand value and reputation in Turkey, which flies to many parts of the world, are at the top in the researches, there are very few academic studies on its image and reputation abroad. The main problematic of this thesis is the image and reputation perception of THY, which is advancing towards the goal of becoming a global brand, especially in foreign destinations. In this context, a survey study was conducted in England, which was determined as a research area and one of the important destinations for THY. In accordance with this purpose, a questionnaire form containing questions to measure corporate image and reputation was applied to a group of 175 participants, who live in England and know THY, by snowball sampling, face-to-face and online. According to the findings, THY has a strong corporate reputation and image in general terms among the participants. However, a result has emerged in the direction of further development of the future vision, leadership and corporate social responsibility components that make up the reputation.