Bir devlet hastanesinin COVİD-19 aşı polikliniğine başvuran bireylerin hastalığa ilişkin duygu, düşünce ve davranışları ile yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Determination of emotions, thoughts and behaviors and quality of life of individuals applying to the COVİD-19 vaccine outpatient clinic of a state hospital
  1. Tez No: 760830
  2. Yazar: CEREN CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY AÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Duygu, Düşünce, Davranış, Yaşam kalitesi, COVID-19, Emotion, Thought, Behavior, Quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmada bir devlet hastanesinin COVID-19 aşı birimine başvuran bireylerin hastalığa ilişkin duygu, düşünce ve davranışları ile yaşam kalitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan çalışma Manisa'da bir devlet hastanesinin aşı polikliniğinde Aralık 2021 - Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Örneklemi, belirlenen tarihlerde COVID-19 aşı polikliniğine başvuran, dahil edilme kriterlerine uyan ve katılmaya gönüllü 360 bireyden oluştu. Veri toplama aracı; Bireysel Bilgi Formu, Çok Boyutlu COVID-19 Ölçeği ve COVID-19'un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği'dir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 20.0 paket programında yapıldı. Bulgular: Katılımcıların %73,9'unun tanı almadığı, %69,2'sinin yakınlarının tanı aldığı, %66,7'sinin COVID-19 testi yaptırdığı, %23,3'ünün hastalık nedeniyle yakınını kaybettiği ve %51,7'sinin COVID-19 aşısının yararına tamamen inandığı saptandı. Çok Boyutlu COVID-19 Ölçeği ortalama puanı 80,50±18,14, COVID-19'a ilişkin Duygu ve Davranışlar alt boyutu ortalama puanı 30,60±8,57, COVID-19'a ilişkin Düşünceler alt boyutu ortalama puanı 30,46±6,27, COVID-19'a ilişkin alınan Önlemler alt boyutu ortalama puanı 19,43±4,84 saptandı. COVID-19'un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği ortalama puanı 3,16±1,00 bulundu. Sonuç: Çok Boyutlu COVID-19 Ölçeği COVID-19'a ilişkin Duygu, Davranış ve Düşünceler alt boyutları ile COVID-19'un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği arasında pozitif ilişki belirlendi. COVID-19'a ilişkin alınan Önlemler alt boyutuyla COVID-19'un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği pozitif yönde zayıf ilişkili saptandı. Toplumun COVID- 19 a yönelik algılarının ve pandemi sürecinin yaşam kalitesine etkisinin farkında olarak hemşireler ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından yapılan eğitimlerin COVID-19 a ilişkin koruyucu önlemlerin devamlılığını etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the study, it was aimed to determine the feelings, thoughts and behaviors related to the disease and the quality of life of people who applied to the COVID-19 vaccine unit of a public hospital. Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was carried out in the vaccination outpatient clinic of a state hospital in Manisa between December 2021 and February 2022. The sample consisted of 360 individuals who applied to the COVID-19 vaccine polyclinic on the specified dates, met the inclusion criteria and volunteered to participate. Data collection tool; The Personal Information Form is the Multidimensional COVID-19 Scale and the Impact of COVID-19 on Quality of Life Scale. Statistical analysis of the data was done in SPSS 20.0 package program. Results:73.9% of the participants were undiagnosed, 69.2% of their relatives were diagnosed, 66.7% had a COVID-19 test, 23.3% lost a relative due to illness, 51.7% had COVID-19. It was determined that he completely believed in the benefit of the -19 vaccine. Multidimensional COVID-19 Scale mean score is 80.50±18.14, COVID-19-related Feelings and Behaviors mean score is 30.60±8.57, COVID-19-related Thoughts-related sub-dimension mean score is 30, The mean score of the Precautions taken for COVID-19 sub-dimension was 46±6.27, 19.43±4.84. The mean score of the COVID-19 Impact on Quality of Life Scale was found to be 3.16±1.00. Conclusion:A positive correlation was determined between the Multidimensional COVID-19 Scale Emotions, Behavior and Thoughts related to COVID-19 sub-dimensions and the COVID-19 Impact on Quality of Life Scale. It was found that the Precautions Regarding COVID-19 sub-dimension was positively and weakly correlated with the COVID-19 Impact on Quality of Life Scale. Being aware of the society's perceptions of COVID-19 and the impact of the pandemic process on quality of life, it is thought that the trainings carried out by nurses and other health professionals may affect the continuity of protective measures related to COVID-19.