Some applications of satellite remote sensing to environmental monitoring in Turkey
Uzaktanalgılama tekniklerinin Türkiye'de bazı çevre faktörlerinin izlenimindeki uygulamaları
- Tez No: 76087
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Pasif Microdalga, Görünür/kızılötesi (VIS/IR), yağmur, kar, sulama, Remote sensing, Geographic Information Systems (GIS), Passive Microwave, visible/infrared (VIS/IR), rainfall, snow, irrigation
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
UYDU UZAKTAN ALGILAMA TEKNİKLERİNİN TÜRKİYE'DE BAZI ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İZLENİMİNDEKİ UYGULAMALARI Akyürek, Zuhal Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Altınbilek Haziran 1998, 184 sayfa Hidroloji ve su işletiminde önemli parametrelerin daha geniş ve uniform olarak izlenmesi gerekmektedir. Bazı parametrelerin noktasal olarak ölçülmesindense alansal dağılımının ölçülmesi önemli bir rol oluşturmaktadır. Yağmur veya kar halinde olan yağışın hidrolojik uygulamalarda önemli bir katkısı vardır. Yağmurun alansal ve zamansal dağılımındaki değişkenlik izlenmesini de zorlaştırmaktadır. Yağmurun alansal dağılımının bulunabilmesi için noktasal ölçümlerden yararlanılması hata getirmekle birlikte, noktasal olarak ölçüm yapılırken dahi hatalar gözlenmektedir. Uzaktan algılama teknikleri yağmur, kar ve diğer bazı faktörlerin izlenmesinde yeni bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu teknikler fizibilite çalışmalarında da kullanılabilmektedir.Bu çalışmanın amacı uzaktan algılama tekniklerinin su kaynaklan ve hidrolojideki en son uygulamalarının gösterilmesidir. Pasif mikrodalga verisinin Türkiye'de yağmur, kar ve yeryüzü karakteristiklerinin izlenmesinde kullanılması tartışılmaktadır. Yağmur tahmini ve yeryüzü karakteristiklerinin izlenmesi için global olarak geliştirilmiş pasif mikrodalga algoritmalarının bölgesel olarak uygulanabilirliği test edilmektedir. Bu algoritmalar yanlış sınıflandırmaları önlemek amacıyla geliştirilmişlerdir. Harran bölgesinde sulama miktarındaki değişimin izlenmesi amacıyla multispektral Landsat imajı kullanılmaktadır. Uzaktan algılama teknikleri ile sulanan alan için toprak kullanımı ve örtüsü envanteri elde edilmiştir. İlgili bölgenin diğer bazı bilgileri sağlanarak ayrı altlıklar oluşturulmuş ve sulanan arazi, bilgi dışındaki sulanan alanlar, tuzluluk riski olan alanların izlenmesi coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ile yapılmıştır. Bu tip projelerde kullanılabilecek verinin depolanması ve güncelleştirilmesi klasik metodlara kıyasla CBS ile daha kolay olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME APPLICATIONS OF SATELLITE REMOTE SENSING TO ENVIRONMENTAL MONITORING IN TURKEY Akyürek, Zuhal Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Doğan Altınbilek June 1998, 185 pages In hydrology and water management significant parameters are need to be monitored much more broadly and uniformly. Measuring the areal distribution of some of the parameters rather than at points play important role. Precipitation in the form of rain or snow are the key parameters having main contribution to hydrological applications. The areal and temporal variation of rain makes its monitoring quite difficult. In addition to the error contributed from measuring the rainfall at point locations in estimating the areal distribution, there still problems remain in measuring at point locations. Remote sensing techniques provide new perspective in monitoring rainfall, snow and some other earth features. They can also be used in feasibility /reconnaissance investigations. iiiThe aim of this study is to introduce recent applications of remote sensing techniques in water resources and hydrology. Application of passive microwave data for monitoring rainfall, snow and land surface characteristics over Turkey are discussed. The applicability of Passive Microwave (PMW) algorithms developed for rainfall retreival and monitoring land surface characteristics based on global basis are tested on local basis. The algorithms are developed in order to eliminate the misclassifications. Multispectral Landsat imagery is used for evaluating the change in water availability in a particular area, Harran. The inventories of land use and cover for the area under irrigation are obtained through the remote sensing techniques. Some other information related with the area are gathered as separate coverages and monitoring irrigable areas, unauthorized irrigated areas, salt affected regions are done by using geographic information systems (GIS). It is shown that storing and updating data for future use related to particular water projects is easier by GIS than the classical ways.