A Methodology for reverse engineering automata networks
Devingen ağların tersine mühendisliği için bir metodoloji
  1. Tez No: 76088
  2. Yazar: HÜREVREN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİFİ GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Devingen Ağlar, Hücresel Devingenler, Rastgele Boolean Ağlar, Test Vektörü Üretimi, Borsa Değer Dinamikleri, Automata Networks, Cellular Automata, Random Boolean Networks, test vector generation, stock price dynamics
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZ DEVİNGEN AĞLARININ TERSİNE MÜHENDİSLİĞİ İÇİN BİR METODOLOJİ Kılıç, Hürevren Doktora, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Marifı Güler Ocak 1998, 135 sayfa Bu tezde devingen ağlarının tersine mühendisliği için bir metodoloji önerilmiştir. Veri Edinimi, Uygun Algoritmanın Uygulanması ve Topolojinin Belirlenip Devinim Kurallarının Çıkarılması metodolojinin adımlarıdır. Metodoloji bazı devingen ağ topolojisi belirleme algoritmalarının uygulanmasını gerektirmektedir. Bu tezde önerilen algoritmalar: topoloji minimize etme algoritması ve buluşsal olan en yakın komşular ve entropiye dayanan algoritmalardır. Verilen problemin doğasına göre uygun algoritma(lar) uygulanabilir. Algoritmalar ikili durum değerlerini gözönüne almalarına karşın, kolaylıkla çoklu durum değerlerine genişletilebilir. Önerilen metodoloji senkronize ve ayrık dinamik sistemlere uygulanabilir. Pratikte metodolojinin VLSI teknolojisi, ekonomi ve yapay sinir ağlan gibi alanlarda kullanılabileceği gösterilmiştir. Metodoloji, test vektörü üreticisi inşası, borsa değer dinamiklerinin belirlenmesi ve yapay sinir ağı topolojisinin belirlenmesi gibi problemlere uygulanmıştır. Ayrıca, genomik düzenleyici ağlar ve çok ajanlı sistemler gibi bazı olası uygulama alanları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHODOLOGY FOR REVERSE ENGINEERING AUTOMATA NETWORKS Kılıç, Hürevren Ph.D., Depatment of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Marifi Güler January 1998, 135 pages This thesis proposes a methodology for reverse engineering Automata Networks. Data Acquisition, Application of Suitable Algorithm and Topology Determination & Automata Rule Extraction are the steps of the methodology. The methodology requires the application of some Automata Network topology determination algorithm. The algorithms proposed in this thesis are: topology minimization algorithm and some heuristic algorithms like nearest neighbors and entropy based. Depending on the nature of a given problem, the suitable one(s) can be applied. Although the algorithms consider binary state values, they can easily be extended to the multi-valued case. The proposed methodology is applicable to synchronous and discrete dynamical systems. In practice, it is shown that the methodology can be used in fields such as VLSI technology, economy and artificial neural networks. Particularly, it is applied to the problems like test vector generator construction, capturing stock price dynamics and artificial neural network topology determination. Also, some possible application areas like genomic regulatory networks and multiagent systems are discussed.