Ön uygarlıklarda mask kültürünün iletişim kurmadaki yeri ve çağdaş sanata yansıması
The effect of organizational justice perc mask culture in pre-civilizations place in communication and reflection on contemporary art
- Tez No: 760885
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Ancient Linguistics and Cultures, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mask, Maske, Ön Kültür, Ritüel, Tören, Karnaval, Sanat, İletişim, Sinema, Mask, Front Culture, Ritual, Ceremony, Carnival, Art, Communication, Cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
İnsan ve doğa ilişkisinde kendimizi konumlandırmada sıkıntı yaşamaktayız. Doğadan korkumuzla başlayan ve ona öykünmeyle devam eden iletişimimizde ruhsal anlamda onun gücüne sahip olma arzusuna ait nesne mask ya da diğer adıyla maskeleri ürettik. İnternet iletişimi göz önüne alındığında belki de kişileri görmeden korkularımız, eksikliklerimiz, kötülüklerimiz gibi duygularımızı bastırmada maskın görevini dijital iletişim almaktadır. Ön Uygarlıklarda Mask Kültürünün İletişim Kurmadaki Yeri ve Çağdaş Sanata Yansıması başlıklı tez araştırmasında mask-maske kavramı, ortaya çıkışı ve ona yüklenen gizil güç üzerinde durulacaktır. Aborjin, Kızılderili, Afrika, Türk gibi kültürlerin yanı sıra Mısır, Aztek, İnka, Maya gibi antik uygarlıklar ele alınacaktır. Bireyin ruhsal anlamda yaşadığı ölümsüzlük isteğinin dışa vururken hitap ettiği topluluk-grup, tarikat, inanış gibi sosyolojik anlamda baskın olma arzusu incelenecektir. Ancak modern toplularda bilinen anlamda maskenin kullanımının ortadan kalkması ve sanat içinde yer almasına değinilecektir. Gelişimimizi tamamladığımızı ve ileriye de taşıdığımızı düşündüğümüz bu yüzyılda salgın hastalığın yeniden ortaya çıkması dijital ortamlardaki yansımaları ele alınacaktır. Ön kültürlerde mask, gizli bir güç ifade olarak kullanılırken günümüzde festival ve karnavallarda eğlence, gizlenme, fetiş anlamında kullanılır. Ancak sinema yapıtlarında senaryo gereği gelişmiş teknoloji yardımıyla maskın büyüsü insan üstündeki etkisi ışık, kamera, çekim teknikleri gibi unsurların kullanımıyla nasıl karşımıza çıktığı açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
We have trouble positioning ourselves in the human and nature relationship. In our communication that began with fear of nature and continued to emulate it, we created masks, or masks, the object of the desire to have its power spiritually. Given the Internet communication, perhaps our fears, deficiencies, our evils, our emotions are being suppressed by digital communication, perhaps without seeing the people. In the pre-membership thesis study titled the place of Mask Culture in Communication and the Contemporary Art Reflection, the mask-mask concept was focused on its emergence and the hidden power that was uploaded to it. It was discussed in the history of ancient civilizations such as Aboriginal, Indian, Africa, Turkish, as well as Egypt, Aztec, Inca, Maya. The desire to dominate sociologically, such as the community, the cult, the faith, that the individual's spiritual desire for immortality was addressed when expressing. However, it has been addressed that the use of the mask, known in modern society, is eliminated and is included in art. This century, when we thought we had completed our development and moved forward, the epidemic reemerges In this century, when we thought we had completed our development and moved forward, the reemergence of the epidemic was addressed in digital environments. In front cultures, the mask is used as a hidden expression of power, and today it is used in terms of entertainment, stealth, fetish at festivals and carnivals. However, in cinema structures, the magic of maskin with advanced technology is different from the use of elements such as light, camera and shooting techniques.