Çalışanların iş yaşam kaliteleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişki: Afganistan kamu kurumlarında bir araştırma
The relationship between work life quality and burnout of employees: A study in Afghanisatan public institutions
- Tez No: 760922
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Kalitesi, Tükenmişlik, Afganistan Kamu Kurumları, Work life quality, Burnout, Afghanistan Public Institution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, kamu kurumlarda görev yapan çalışanların iş yaşam kaliteleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın evrenini Afganistan- Samangan vilayetindeki kamu kurumlarında görev yapan 300 çalışan oluşturmuştur. Anket uygulamasında basit ve tesadüfi örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“İş Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Maclach Tükenmişlik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, çalışanlarının iş yaşam kaliteleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için aritmetik ortalama değerleri hesaplanmıştır. Çalışanlarının iş yaşam kaliteleri ve tükenmişlik sendromuna ilişkin algıları cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için T- testi; yaş, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlere göre tek yönlü Anova analizi; iş yaşam kalitesi ve tükenmişlik ölçeğin alt boyutlarının aralarındaki ilişkiye belirlemek hedefiyle Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışanlarının iş yaşam kalitesi algıları cinsiyet, medeni durumu ve çalışma süresine göre bir farlılık olmadığını, yaş ve eğitim durumuna göre farlılık olduğu tespit edilmiştir. Eğitim duruma göre lisans eğitim düzeydeki çalışanların iş yaşam kalitesi algıları lise ön lisans ve yüksek lisans eğitim düzedeki çalışanları göre daha yüksektir. Çalışanların tükenmişlik algıları cinsiyet, medeni durumu ve eğitim durumuna göre farklılık olmadığını, yaş ve çalışma süresine göre farklılık olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların iş yaşam kaliteleri ile tükenmişlikleri arasında negatif ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu bulguya göre iş yaşam kalitesi artıkça tükenmişlik düzeyleri azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is to determine the relationship between work life quality and burnout of employees working in government institutions. The statistical population of the study includes 300 employees of government institutions in Afghanistan Samangan province. In survey application, simple and random sampling method was preferred. In this research, the work life quality scale and Maclach burnout scale were used as data collection. In data analysis, arithmetic mean values were calculated to determine the relationship between work life quality and burnout. T-test to determine whether employees' perceptions of work life quality and burnout syndrome differ according to gender and marital status variables. One-way Anova analysis according to age, education status and working time; Pearson Correlation analysis was used to determine the relationship between work life quality Scale and burnout Scale. As a result of the research, it has been determined that there is no difference in the perceptions of the employees' work life quality according to gender, marital status and working time, but there is a difference according to age and education level. According to the educational status, the perception of the quality of work life of the employees with a bachelor's degree is higher than the employees with a high school, associate degree and graduate education. It has been determined that there is no difference in the burnout perceptions of the employees according to gender, marital status and educational status, but there is a difference according to age and working time. A negative and weakly significant relationship was founded between the work life quality of the employees and their burnout. According to this finding, when the work life quality increases, burnout levels decrease.