Effect of active oxygen radicals on shep lung and kidney qlutathione-s-transferases
Aktif oksijen radikallerinin koyun, akciğer ve böbrek glutatyon-s-transferazları üzerine etkileri
- Tez No: 76095
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon-S-transferaz, aktif oksijen radikalleri, akciğer, böbrek, melatonin. vi, Glutathione S-transferases, active oxygen radicals, lung, kidney, melatonin IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ AKTİF OKSİJEN RADİKALLERİNİN, KOYUN AKCİĞER VE BÖBREK GLUTATYON-S-TRANSFERAZLARI ÜZERİNE ETKİLERİ Modaresi, Mojgan Doktora, Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mesude İşcan Yardımcı danışman: Doç. Dr. Tülin Güray Haziran, 1998, 119 Sayfa Glutatyon-S-transferazlar (GST' 1er) sitozolde bulunan çok fonksiyonlu dimerik proteinler ailesi olup, dört gruba ayrılırlar: Alfa, Mü, Pi ve Teta. GST' 1er birçok biyolojik fonksiyonu yerine getirirler. Bunların arasında en önemlisi, birçok elektofıl ve hidrofobik bileşiğin, oksidatif olmayan detoksifikasyonudur. Son zamanlarda, bazı GST izozimlerinin aktif oksijen radikalleri tarafından farklı şekilde etkilendikleri bulunmuştur. Bu çalışmada, GST' 1er koyun akciğer ve böbrek sitozollerinde, S-hexil glutatyon agaroz affinite kolon kromatografisiyle kısmen saflaştırıldı ve çalışma şartları, aktif oksijen elemanları ile muamele edilmeden önce, optimize edildi. Kısmen saflaştırılmış akciğer ve böbrek sitozolik GST' leri, değişik substratlara, yani klorodinitrobenzen (CDNB), dikloronitrobenzen (DCNB), etakrinik asit (EA) ve epoksinitropropan (EPNP)'a karşı aktivitelerindeki değişiklikleri gözlemek için önce, süperoksit radikali ve hidrojen peroksit üreten bir sistem olan hipoksantin-ksantin oksidaz sistemi ile muamele edildi. Süperoksit radikalinin ve hidrojen peroksitin değişik etkilerinin sonuçlan, böbrek ve akciğer için karşılaştırıldı. Ayrıca, muamele edilmiş GST' 1er üzerine süperoksit dismutaz, katalaz ve melatoninin eklenmesinin etkileri gözlendi. Akciğerde, bütün izozimlerin genel substratı olan CDNB' ye ve Teta grubunun substratı olan EPNP' ye karşı olan GST aktivitesinin HX-XO sistemi ile engellendiği bulundu. Aktif oksijen elemanları ile muamele sonucu, DCNB aktivitesi ile tanınan Mü grubu 2-kat artış ve EA aktivitesi ile tanınan Pi grubu aktivasyon/inhibisyon modeli gösterdi. Böbrekte, HX-XO sistemi ile muamele, CDNB ve EPNP' ye karşı olan GST aktivitelerinin her ikisinde de inhibisyon ve EA' ya karşı aktivasyon gösterdi. Ayrıca, bütün substratlara karşı, GST aktivitelerindeki değişimin nedeni, muamele edilmiş GST' lerin Km ve Vmax değerleri incelenerek ve kontrol ile mukayese edilerek değerlendirildi. Hem akciğerde hem de böbrekde, süperoksit dismutaz ve katalazın, HX-XO sisteminin yol açtığı etkileri ortadan kaldırdığı ve melatoninin de muamele edilmiş GST akvitelerindeki değişimleri giderdiği, EPNP hariç, bütün substratlarda saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ACTIVE OXYGEN RADICALS ON SHEEP LUNG AND KIDNEY GLUTATHIONE-S-TRANSFERASES Modaresi, Mojgan Ph.Dr., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Mesude Işcan Co-Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Tülin Güray June, 1998, 119 pages Glutathione -S-transferases (GSTs) are a family of multifunctional dimeric proteins present in cytosolic fractions, majority of which can be classified into four groups: Alpha, Mu, Pi, and Theta. GSTs posses many biological functions, the most important of which is non-oxidative detoxification of a wide spectrum of electrophiles and hydrophobic compounds. Recently, it was found that some of the GST isoenzymes are differentially affected by active oxygen species. In this study, GSTs were partially purified from sheep lung and kidney cytosols by S-hexyl glutathione agarose affinity column chromatography and conditions were optimized prior to treatment by reactive oxygen species. Partially purified lung and kidney cytosolic GSTs were preincubated in hypoxanthine- xanthine oxidase system, a superoxide radical and hydrogen peroxide generating system, to allow the assessment of resultant changes in their activities toward substrates chlorodinitrobenzene (CDNB), dichloronitrobenzene (DCNB), iiiethacrynic acid (EA) and epoxynitropropane (EPNP). The results of the differential effects of superoxide radical and hydrogen peroxide were compared in both kidney and lung. The effects caused by the addition of superoxide dismutase, catalase and melatonin on treated GSTs were also examined. In lung, the GST activity toward CDNB, the general substrate for all isoenzymes and toward EPNP, the substrate for class Theta were inhibited by HX-XO system. Class Mu as recognized by DCNB activity showed a 2-fold increase and class Pi indicated by substrate EA exhibited activation/inhibition pattern upon treatment with active oxygen species. In kidney, the GSTs activities toward CDNB and EPNP were both inhibited and the activities toward EA were activated when treated with HX- XO system. Furthermore, the nature of changes in GSTs activities against all substrates were analyzed by evaluating Km and Vmax values of treated GSTs and compared to those of control. In both lung and kidney, superoxide dismutase and catalase were found to overcome the effects caused by HX-XO system and melatonin also relieved the effects caused by treatment in GST activities against all substrate except EPNP, the substrate for class Theta.