II. Ulusal Mimarlık Dönemi bağlamında İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi inşa süreci
The construction process of Istanbul University Faculty of Science and Literature in the Context of II. National Architecture movement
- Tez No: 761084
- Danışmanlar: PROF. DR. AGAH TARKAN OKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: II. Ulusal Mimarlık Dönemi, Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat, Fen-Edebiyat Fakültesi, cumhuriyet mimarlığı, II. National Architecture Period, Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat, Faculty of Literature and Science, republican architecture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
“II. Ulusal Mimarlık Dönemi Bağlamında İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi İnşa Süreci”başlıklı tez, mimarlar Sedad Hakkı Eldem ve Emin Onat tarafından proje tasarımları 1942-1947 yılları arasında tamamlanan yapının inşa sürecine odaklanmaktadır. Bugüne kadar yapının inşa sürecini anlatan müstakil bir çalışma olmamakla birlikte özellikle Sedad Hakkı Eldem'in mimarlığı üzerine hazırlanmış yayınlara konu olmuştur. Araştırma kapsamında, II. Ulusal Mimarlık dönemi mimarisine değindikten sonra yapının tasarım süreci, mimari ve üslupsal özellikleri incelenmiştir. Yapının mimarlarından Sedad Hakkı Eldem'in kişisel arşivi tezin temel kaynağı olmuştur. Tez, yapının inşa edildiği dönem, konum ve tasarım özellikleri doğrultusunda üç bölüm olarak kurgulanmıştır. Bu kurguyla, yapının tasarımında etkili olan ekonomik, ideolojik ve üslupsal faktörler incelikle değerlendirilmiştir. II. Dünya Savaşı'nın etkisiyle yaşanan mali kriz sebebiyle mimarların ve inşa sürecinin maruz kaldığı eleştirilere ve 1947 yılında proje tasarımları tamamlandıktan sonra yapının geçirdiği inşai değişimlere odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“The Construction Process of Istanbul University Faculty of Literature and Science Building in the Context of II. National Architecture Period”focuses on the construction process of the building, whose project designs were completed between 1942 and 1947 by architects Sedad Hakkı Eldem and Emin Onat. Even though the building was not the sole focus of any work that explains its construction process, it was featured in publications on the architectural identity of Sedad Hakkı Eldem. Within the scope of this research, after touching upon the architecture of the II. National Architecture Period, Faculty building's design process, its architectural and stylistic features were studied. The personal archive of Sedad Hakkı Eldem, one of the architects of the building, was the main source of the thesis. It was designed in three parts in line with the building's location, period and design features. With this setup, the economic, ideological and stylistic factors that were effective in the building's design were evaluated meticulously. The focus is on the criticism the architects and the construction process were faced with because of the economic crisis under the influence of World War II and the structural changes on the building after the project designs were completed in 1947.