Polyhexamethylene biguanide hydrochloride maddesinin antimikrobiyal ve insektisidal aktivitesinin araştırılması
Investigation of the antimicrobial and insectidal activity of polyhexamethylene biguanide hydrochloride
- Tez No: 761087
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Mikrobiyoloji, Bioengineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Poliheksametilen Biguanid Hidroklorür, Antimikrobiyal Aktivite, İnsektesidal Aktivite, Polyhexamethylene Biguanide Hydrochloride, Antimicrobial Activity, İnsectecidal Activity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Poliheksametilen Biguanid Hidroklorür (PHMB), çok çeşitli antimikrobiyal uygulamalarda kullanılan bir polimer olan kimyasal bir biyosittir. Hücre özelliği gösteren bütün organizmaların yanında oluşan etkinlik durumu, bir heksametilen olgusu bulunan esnek bir aralayıcı uzantıya bağlı kalınan en temel biguanid grubunu oluşturmaktadır. PHMB, hücre zarında bulunan bütünlüğü bozularak hücre ölümlerine sebep olan çok geniş bir spektrumu elinde bulunduran dezenfektandır. Pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Poliheksanid/poliheksametilen biguanid, yüksek doku uyumluluğu ve düşük sitotoksisitesi ile en çok kullanılan yara antiseptiklerinden biridir. Bu çalışmada, kliniğimiz içinbakteriyel merkezli yapılan araştırmalarda kullanılmakta olan bakteri suşlarında, labaratuarında yetiştirilmiş olan kültürden elde edilmiştir. Bu çalışma proseslerinde kullanılan bakteri türlerinin çalışma proseslerinde isimlendirilmesi kolay olması açısından Human Pathogen Bacteria (HPB) şeklinde işaretlemeler yapılmıştır. Tüm klinik vakalarda tedavi sürecinde herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Poliheksanid/Poliheksametilen Biguanid ile ilgili klinik çalışmalar umut vericidir. Bu çalışmada kısa sürede olumlu yanıt alınmıştır. Ancak kronik tedavilerinde % 0,1 PHMB uygulamalarını iyileştirmek için daha fazla deneysel kontrollü klinik ve laboratuvar çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu tez çalışmasında, sentez yöntemleri, etki şekli, antimikrobiyal etkiler ve insanların yanında aynı zamanda çevre varlıklara yönelik de güvenliklerinden çok daha kapsamlı bir PHMB özellikleri literatürü sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Polyhexamethylene biguanide hydrochloride (PHMB) is a chemical biocide, a polymer used in a wide variety of antimicrobial applications. The activity state, which occurs in all organisms with cellular characteristics, constitutes the most basic biguanide group that adheres to a flexible spacer extension with a hexamethylene phenomenon. PHMB is a disinfectant with a wide spectrum that causes cell death by disrupting the integrity of the cell membrane. It is actively used in many fields. Polyhexanide/polyhexamethylene biguanide is one of the most widely used wound antiseptics with its high tissue compatibility and low cytotoxicity. In this study, bacterial strains used in bacterial-centered studies for our clinic were obtained from the culture grown in the laboratory. In order to make it easy to name the bacterial species used in these working processes in the working processes, markings were made as Human Pathogen Bacteria (HPB). No complications were encountered during the treatment process in all clinical cases. Clinical studies of polyhexanide/polyhexamethylene biguanide are promising. In this study, positive response was received in a short time. However, more experimental controlled clinical and laboratory studies are needed to improve the applications of 0.1% PHMB in chronic treatments. This thesis presents a much more extensive literature on PHMB properties than methods of synthesis, mode of action, antimicrobial effects, and safety for humans as well as for the environment.