Studies on some ecological aspects of copepods and chaetognaths in the southern Black Sea, with particular reference to Calanus euxinus
Güney Karadenizdeki kopepodların, özellikle Calanus euxinus'un ve ketognatların bazı ekolojik özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 76111
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜNSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, zooplankton, dikey göç, Calanus, otlama, yağ. VI, Black Sea, zooplankton, vertical migration, Calanus, grazing, lipid. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Karadeniz'in baskın kopepodlarından Calanus euxinus, Pseudocalanus elongatus, Acartia clausi, P ar acalanus parvus ve Oithona similis, ve bir ketognat olan Sagitta setosa bolluklarına, dikey dağılımlarına ve gelişme evrelerine göre, Mayıs 1994-Aralık 1996 müddetince güneybatı Karadeniz'de incelendi. C. euxinus ve P. elongatus Nisan ve Mayıs'da çok fazla bulunurken, P. parvus, O. similis ve A. clausi Haziran ayında çok bulundu. Sagitta'nın en yüksek değeri Eylül'de gözlendi. Günlük dikey göç, C. euxinus'un dişi, kopepodit-V, kopepodit-IV, P. elongatus'un. dişisinde ve Sagitta'nın ergin bireylerinde oldukça barizdi. Haziran ve Eylül örneklerinde oksijence fakir tabakada duraklama (diapause) evresindeki C. euxinus 'un kopepodit-V bireylerine rastlandı. Eylül 1995 'de kopepod topluluğunun mide pigment içeriği ve otlamalarının (grazing) birincil üretim üzerine etkisi hesaplandı. Orta boy grubunu (1000- 500um) sayıca bolluğu ve otlama etkisine dair önemini dikkate alındığında oldukça önemlidir. Birincil üretimin yaklaşık %31.5'ğu kopepod gruplarınca tüketildi.Birincil üretimin %14.5'ğu Nisan' da ve %9.5'ğunun da Eylül'de dişi C. euxinus tarafından tüketildiği bulundu. Dişi ve kopepodit-V C. euxinus'un toplam lipid miktarlarındaki mevsimlik değişiklikler Ağustos 1993, Mayıs 1994, Eylül 1995 ve 1996'da saptandı ve maksimum lipid miktarları Eylül 1995 'de bulundu. Kopepodit V'in toplam miktarı dişilerinkinden daha fazladır. Calanus' da başlıca lipidler wax esterlerdir. Ancak küçük miktarlarda triasilgliserid ve fosfolipid bulundu.
Özet (Çeviri)
The dominant copepods Calanus euxinus, Pseudocalanus elongatus, Acartia clausi, P ar acalanus parvus and Oithona similis, and a chaetognath Sagitta setosa were investigated with respect to their abundance, vertical distribution and developmental stage composition during May 1994-December 1996 in the southwestern Black Sea. P. parvus, O. similis and A. clausi were most abundant in June, while P. elongatus and C. euxinus reached highest concentration in April and May. The highest number of Sagitta was observed in September. The diel vertical migration was pronounced in copepodite-IV, copepodite-V, female C. euxinus, female P. elongatus and in mature Sagitta. The CV individuals of C. euxinus were observed in diapause phase at the lower layer of oxygen minimum zone, in June and September samplings. Gut pigment content of copepod assemblages and grazing impact on primary production were estimated in September 1995. The medium size fraction (1 000-5 OO um) of copepods was important group in terms of numerical abundance and their grazing impact. About 31.5% of primary production was grazed by copepod assemblages.It was found that, the 14.5% and 9.5% of primary production were consumed by female C.euxinus in April and September respectively. The seasonal differences in total lipid content (TL) of female and copepodite-V Calanus were detected in August 1993, May 1994, September 1995-1996, and the maximum TL was found in September 1995, copepodite-V individuals have higher TL than in females. The wax esters was the major lipids in Calanus. However, triacylglycerides and phospholipids were found in small amounts.