Tuboovaryan apse olgularında laboratuar parametrelerinin tedavi başarısını öngörmede tanısal değeri
Tuboovaryan apse olgularinda laboratuar parametrelerinin tedavi başarisini öngörmede tanisal değeri
- Tez No: 761137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİCRAN ACAR ŞİRİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tubaovaryan Abse, PID, Sedimentasyon, WBC, PID, Sedimentation, Tubo-ovarian Abscess, WBC
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Tuboovaryan Apse Olgularında Laboratuar Parametrelerinin Tedavi Başarısını Öngörmede Tanısal Değeri Amaç: Tuboovaryan apseler (TOA), sık görülen acil jinekolojik patolojiler arasında olması nedeni ile literatürdeki önemini korumaktadır. Laboratuar ve görüntüleme yöntemlerindeki tartışmalar devam etmektedir. Biz, bu çalışmada TOA tanısı ile hastanemizde tedavi edilen hastaların; demografik özelliklerini, laboratuar sonuçlarını değerlendirdik. Ayrıca tanı anındaki CRP değeri ile antibiyoterapi başarısını değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: İstanbul SBÜ Prof Dr Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde Mayıs 2018- Mayıs 2021 yılları arasında TOA tanısı alan 71 kadın hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ilk başvuru ve takip boyunca yapılan fizik muayene bulguları, laboratuar parametreleri ve görüntüleme yöntemleri değerlendirildi. Bulgular: Tüm olguların yaş ortalaması 36.2±8.0 idi. Olguların 69'u (%97.4'ü) üreme çağındaydı. Yirmi (%29) kadında rahim içi araç (RİA) mevcut idi. Ayrıca kadınların 37 (%52.1) sigara kullanmaktaydı. Sekiz (%11.26) olguda DM mevcut idi. Olguların ilk başvuru anında Beyaz küre (BK) değerleri ortalama 15670±9560 mikrolitre, C-reaktif protein (CRP) değerleri 173.9±111.3 mg/L, prokalsitonin değerleri 2.91±7.99, Ca-125 değerleri ise 115.4±177.9 IU/mL'di. Elli iki (%73.2) hastada CRP değeri 100 mg/L'in üzerinde saptandı. 36 hasta medikal yolla tedavi olurken 35 hasta medikal tedaviden fayda göremeyip cerrahi yolla tedavi edilmiştir. CRP değeri 100 mg/L değerinin altında olan hastaların 13'ünde medikal tedavi yeterli iken 6'sında cerrahi tedavi uygulandı. CRP değeri 100 mg/L değerine eşit ve üzerinde iken ise 23 hastada medikal tedavi yeterli iken 29'unda cerrahi tedavi gereksinimi oldu. Sonuç: CRP yüksekliği; Beyaz Küre, prokalsitonin gibi TOA tanısını destekleyen bir laboratuar parametresidir. Bununla birlikte cut-off değeri 100 mg/L olarak alındığında tedavi seçeneğini belirlemede yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
The Diagnostic Value of Laboratory Parameters in Predicting the Success of Treatment in Case of Tubo-ovarian Abscesses Purpose: Tubo-ovarian abscess (TOA) retain its importance in the literature because it is among the most common emergent gynecological pathologies. Discussions about laboratory and imaging methods are ongoing. In this study, we evaluated the demographic characteristics and laboratory results of the patients with TOA diagnoses treated in our hospital. Furthermore, we used the CRP value at the time of diagnosis to assess the success of antibiotherapy. Materials and Methods: A total of 71 women who were diagnosed with TOA and were followed up on in Okmeydan Training and Research Hospital between the years May 2018 – May 2021 were evaluated retrospectively. The patients' anamnesis, demographic data, physical examination findings, laboratory parameters and imaging methods at the time of admission and follow-up processes were evaluated. Findings: The mean age of all cases was 36.2±8.0 years. 69 of the cases (97,4%) were of reproductive age. Twenty (29%) cases were using intrauterine devices (IUD) for contraception. In addition, 37 (52.1%) of the cases were smokers. DM was present in eight (11.26%) cases. The cases' white blood cell (WBC) values, C-reactive protein (CRP) values, procalcitonin values and Ca-125 values at the first admission were 15670±9560 microliters, 173.9±111.3 mg/L, 2.91±7.99, 115.4±177.9 IU/mL, respectively. Fifty-two (73.2%) patients had a CRP value above 100 mg/L. While 36 patients were treated medically, 35 patients did not benefit from medical treatment and were treated surgically. While medical treatment was sufficient in 13 of the patients with CRP values below 100 mg/L, surgical treatment was required in 6 patients. While the CRP value was 100 mg/L or above, medical treatment was sufficient in 23 patients and surgical treatment was required in 29 patients. Conclusion: CRP height is a laboratory parameter that supports the diagnosis of TOA, such as WBC, and procalcitonin. However, when the cut-off value is taken as 100 mg/L, it is not sufficient to determine the treatment option.